Jubilarni C-130 predat marincima: Lockheed Martin isporučio 2700. Hercules

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion čija je proizvodnja započela 1956. godine je tokom višedecenijske karijere pretrpeo veliki broj modifikacija kako bi se prilagodio potrebama ratnih vazduhoplovstava SAD i drugih zemalja

Kompanija Lockheed Martin isporučila je američkim marincima novi C-130J Super Hercules, a reč je o 2700. avionu ovog tipa.

Američki proizvođač vojnih aviona i drugih borbenih sistema saopštio je u utorak 18. juna da je Korpusu marinaca (United States Marine Corps) isporučen novi C-130. Radi se o letelici u varijanti za dopunu gorivom oznake KC-130J čiji je novi korisnik 252. transportna eskadrila za dopunu gorivom u vazduhu iz baze Čeri Point u Severnoj Karolini.

Ovakva informacija ne bi zaslužila poseban novinski članak da se na radi o jubilarnom 2700. isporučenom avionu ovog tipa.

Letelica čija je proizvodnja započela 1956. godine je tokom višedecenijske karijere pretrpela veliki broj modifikacija kako bi se prilagodila potrebama ratnih vazduhoplovstava SAD i drugih zemalja. Proizvođen je u različitim varijantama za različit spektar misija.

Lockheed Martin navodi da se C-130 koristi u 70 zemalja sveta kao i da je sposoban za izvršavanje 18 različitih vrsta misija - od klasičnog transporta vojnika, traganja i spasavanja pa sve do dopune gorivom drugih aviona.

Prvobitna verzija aviona C-130 Hercules više se ne proizvodi jer je devedesetih godina mesto u fabričkim halama preuzela C-130J Super Hercules - znatno modernija iteracija ovog transportnog aviona. Globalna flota C-130J akumulirala je skoro 3 miliona sati naleta.

(Aero.rs)