Italijani sprečili šverc kineskih dronova u Libiju: Letelice zvanično deklarisane kao delovi za vetrenjače

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada su snimci pokazali sličnost sa delovima vetrenjače oni nisu otklonili sumnje carinika. Brodski kontejneri su potom otvoreni i u njima su pronađeni delovi dronova

Italijanske vlasti zaplenile su brodsku pošiljku iz Kine u kojoj su pronađeni delovi vojnih dronova. Bespilotne letelice deklarisane su u zvaničnoj dokumentaciji kao delovi za vetrenjače koje proizvode električnu energiju ali uprkos tome ona nije promakla italijanskoj carini.

Finansijska policija (Guardia di Finanza) saopštila je u utorak 2. jula da je pronašla delove dva borbena drona u brodskoj pošiljci iz Kine za Libiju. U luci Đoja Tauro na jugu Italije pripadnici finansijske policije su u saradnji sa carinom izvršili pregled dokumenata pošiljke u kojoj je navedeno da su u šest kontejnera uskladišteni delovi vetrenjače za proizvodnju struje.

Uočene su anomalije u zvaničnoj papirologiji zbog čega su kontejneri podvrgnuti skeniranju X-ray sistemom. Mada su snimci pokazali sličnost sa delovima vetrenjače oni nisu otklonili sumnje carinika. Brodski kontejneri su potom otvoreni i u njima su pronađeni delovi dronova. Bespilotne letelice teške su preko tri tone, dugačke deset metara dok je njihov raspon krila oko 20 metara.

Guardia di Finanza navodi da je zaplena obavljena zbog sumnje da je na delu bila ilegalna trgovina oružijem kojom se krše sankcije Saveta bezbednosti UN, mada tako nešto još uvek nije do kraja potvrđeno.

Prema pisanju portala The War Zone, objavljene fotografije ukazuju na to da su italijanske vlasti zaplenile kineske letelice tipa Wing Loong. Dojava o pošiljci naoružanja navodno je stigla od vlasti SAD ali to u ovom trenutku nije moguće verifikovati.

Wing Loong bespilotne letelice do sada su korišćene od strane Libijske nacionalne armije koja kontroliše istočni deo ove afričke zemlje. Kineski dronovi učestvovali su u borbama protiv Vlade nacionalnog jedinstva podržane od strane UN.

Foto: Shutterstock

Mada su prvobitno razvijene kao platforme za osmatranje, Wing Loong serija bespilotnih letelica dobila je i naoružanje za udare po zemaljskim ciljevima. Na kapacitete Wing Loong oslanjaju se i Kina, UAE, Alžir i druge zemlje.

(Aero.rs)