Francuska obučila prvih 10 ukrajinskih pilota: Da li će leteti na F-16 ili na avionima Dassault Mirage 2000-5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obuka trajala šest meseci i uključivala letove na simulatoru, ali i 80 sati leta na avionu Alpha Jet koji su Francuzi koristili kao "uvod" u letenje avionima Mirage, a Belgijanci - za F-16

Foto: Shutterstock

Prva grupa ukrajinskih pilota završila je šestomesečnu obuku na školsko-borbenim avionima Alpha Jet u Francuskoj.

Od marta 2024. godine, 10 ukrajinskih polaznika, starih između 21 i 23 godine, prošli su obuku u jednoj od  vazduhoplovnih baza na jugozapadu Francuske, čije je ime čuvano u tajnosti iz bezbednosnih razloga.

Iako je Francuska prošle godine zamenila školsko-borbene avione Alpha Jet za obuku sa avionima Pilatus PC-21, flota je održavana u operativnom stanju dok se na nivou NATO raspravljalo o tome kako će i gde biti obučeni ukrajinski piloti. Francuska se obavezala da će u periodu od dve godine obučiti 26 Ukrajinaca.

Foto: Shutterstock

Obuka je postala moguća zahvaljujući saradnji sa Belgijom. Do 2018. godine, belgijsko ratno vazduhoplovstvo je obučavalo svoje pilote F-16 na avionu Alpha Jet.

Kurs namenjen Ukrajincima je smanjen sa 18 na šest meseci, navodi portal Aerotime, precizirajući da su tokom šest meseci ukrajinski piloti-kadeti naučili osnove vazdušnih borbi. Obuka je obuhvatala sesije u simulatoru i najmanje 80 sati leta na avionu Alpha Jet.

Foto: Shutterstock

"Obuka u osnovama letenja u borbenoj avijaciji uključuje obuku u navigaciji na vrlo niskim visinama, kretanje u gustoj taktičkoj formaciji uz pretnje sa zemlje i iz vazduha, obuku u vazdušnim borbama, gađanju ciljeva u vazduhu i na zemlji," objasnio je francuski načelnik generalštaba general Pjer Šil. "Ovo je prilagođena obuka, kako bi se optimizovalo vreme obuke, a pritom osigurao kvalitet koja odgovara operativnim izazovima."

Ukrajinski piloti će verovatno sada biti raspoređeni u Evropski centar za obuku na F-16 (EFTC) u 86. vazduhoplovnoj  bazi kod Feteštija u Rumuniji, gde će se preobučiti za upravljanje jednim od F-16 aviona koje su obezbedile zapadne vazduhoplovne snage.

Foto: Shutterstock

Ipak, postoji mogućnost da će Francuska obučavati ukrajinske pilote za letenje na avionima Dassault Mirage 2000-5, jer se francuski predsednik Emanuel Makron obavezao da će do kraja 2024. godine Ukrajini isporučiti francuske borbene vazduhoplove četvrte generacije.

Nije poznato da li je obuka ukrajinskih pilota za Mirage već počela, niti da li će neki od prvih 10 kadeta preći na francuski borbeni avion umesto na F-16, zaključuje Aerotime u svom tekstu.

(Aero.rs)