Poljska nastavlja da se naoružava: U planu kupovina teških transportnih helikoptera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Varšava bi prema rečima ministra mogla uskoro da kupi helikoptere - u ovom trenutku ozbiljno se razmatra akvizicija Boeing CH-47F Chinook

Poljska namerava da kupi flotu novih teških transportnih helikoptera za svoje oružane snage. Favorit Varšave trenutno je američki Boeing CH-47 Chinook.

Ministar odbrane Poljske Vladislav Košinjak Kamiš nedavno je izjavio da njegova zemlja razmatra nabavku teških transportnih helikoptera. U intervjuu za Portal Obronny, ministar je rekao da je oružanim snagama Poljske neophodan veliki helikopter koji može da preveze veći broj vojnika do nepristupačnih područja kao i da evakuiše ljude.

Varšava bi prema rečima ministra mogla uskoro da kupi helikoptere - u ovom trenutku ozbiljno se razmatra akvizicija Boeing CH-47F Chinook. Poljska je intenzivirala napore za nabavku novih teških transportnih helikoptera nakon nedavnih razornih poplava koje su pogodile ovu zemlju.

U floti poljskog ratnog vazduhoplovstva (Siły Powietrzne) nalaze se Mi-17 helikopteri dok kopnena vojska koristi AgustaWestland AW149.

Chinook je dvomotorni helikopter namenjen transportu vojnika i vojne opreme. Reč o letelici koja može da ponese teret težine 9,5 tona sa maksimalnom brzinom od 315 km/h. Može da preveze 50 vojnika, a kada je konfigurisan za misije medicinske evakuacije u njegovu kabinu može da se smeti 24 ranjenika na nosilima, piše Army Recognition.

Ovaj helikopter nalazi se u naoružanju velikog broja zemalja. Pored SAD, neki od najvećih korisnika CH-47 su oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva, Južne Koreje, Japana, Australije i drugih država.

(Aero.rs)