• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

EUROCONTROL upozorio pred početak sezone: Gužva na nebu iznad Evrope

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0

kontrola leta shutterstock.com
EUROCONTROL je upozorio početkom jula da će tokom leta doći do "velikog opterećenja" saobraćaja u mnogim regionima starog kontinenta - većina medija u regionu ali i širom Evrope ovu informaciju prenela je uz najavu "letnjeg haosa na nebu".

Evropska organizacija za sigurnost vazdušne plovidbe (European Organisation for the Safety of Air Navigation - EUROCONTROL) je krovna organizacija koja okuplja 41 nacionalnu kontrolu leta u Evropi - uključujući i srpsko-crnogorsku SMATSA - i tako de facto koordiniše i upravlja evropskim vazdušnim prostorom,

Putnici su upozoreni su na "izazovno" leto. EUROCONTROL sa oko 33.000 dnevnih letova širom Evrope u narednih osam nedelja, što je za oko osam odsto više u odnosu na isti period 2022. godine, piše britanski Tajms.

Kako se navodi, očekuje se veliko opterećenje saobraćaja u Remsu i Marseju u Francuskoj, Atini i Budimpešti, Londonu, Barseloni, Briselu, Budimpešti, Nikoziji, Varšavi i Zagrebu u danima špica, posebno petkom i tokom letnjih vikenda.

Dodaje se da "preopterećenja" mogu da dovedu do kašnjenja kao i da avioni mogu biti primorani da lete dužim rutama kako bi izbegli kritične oblasti. Generalni direktor EUROCONTROL Raul Medina ocenjuje da je i rat u Ukrajini, odnosno vojne potrebe  uticale na manjak slobodnog vazdušnog prostora za putničke avio-kompanije.

"Aerodromi moraju da imaju kvalitetno osoblje, od presudnog je značaja da službe vazdušnog saobraćaja obezbede dovoljno kapaciteta i avio-kompanije da se pridržavaju svog rasporeda", rekao je on i dodao da je raspoloživost vazdušnog prostora smanjena za 20 odsto.

Emirates Airbus A380 avion Salinger Igor
Generalni direktor Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja (IATA) Vili Volš, nedavno citioran u medijima kako su avio-kompanije ozbiljno zabrinute u vezi sa kontrolom vazdušnog saobraćaja i da je prekid u junu bio "mnogo više od onoga što je normalno za ovo doba godine".

"Imamo haotičnu situaciju u kojoj vidimo skoro svakodnevne štrajkove kontrole vazdušnog saobraćaja, što ne remeti saobraćaj samo u Francuskoj, već i u celoj Evropi, jer tera avio-kompanije da se preusmere ka drugim zemljama" kaže Volš.

Vodeći ljudi u avio-saobraćaju, uključujući i Majkla O'Lirija, izvršnog direktora Rajanera, smatraju da serija štrajkova kontrolora u Francuskoj ostaje jedna od najvećih pretnji letnjem vazdušnom saobraćaju. Ti štrajkovi, navodi se, uticali su na letove na kratkim razdaljinama, pre svega iznad Ujedinjenog Kraljevstva i Španije jer zvaničnici u Francuskoj na svojevrtsan način "štite" štite domaće odlaske i letove na dugim razdaljinama koji preleću francuski vazdušni prostor.

(Aero.rs)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>