• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija preregistrovala preko 650 stranih aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina preregistrovanih letelica je pre februara 2022. godine pripadalo stranim lizing kućama koje su ove avione iznajmljivale ruskim avio-kompanijama

  • 2
Sheremetyevo (SVO) aerodrom Shutterstock

Ruski registar civilnih aviona je od početka rata u Ukrajini postao je brojnza preko 650 aviona. Kako prenosi portal FlightGlobal, ruske avio-kompanije su u prethodnih godinu i po dana preregistrovale 658 civilnih aviona koji su se pre konflikta na istoku Evrope bili uglavnom registrovani na Bermudskim ostrvima.

Većina preregistrovanih letelica je pre februara 2022. godine pripadalo stranim lizing kućama koje su ove avione iznajmljivale ruskim avio-kompanijama. Nakon što su na snagu stupile snakcije protiv Rusije, prevoznici iz najveće zemlje sveta nisu bili zainteresovani da vrate avione svojim vlasnicima već su ih prebacili u ruski registar i - iz ugla vlasnika aviona - ilegalno prisvojili.

Proces preregistracije ruska savezna agencija za vazduhoplovstvo Rosavijacija karakteriše kao potpuno legalan i u skladu sa međunarodnim zakonima sa čime se ne bi složile druge države. Zbog "duplih registracija" (bermudske i ruske), putnički avioni iz Ruske Federacije su bili zaplenjivani na stranim aerodromima što i danas otežava međunarodne operacije ruskih prevoznika.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miks

    30. jul 2023. | 18:41

    Samo povratna mera ne znam šta je tu ilegalno, oke je nečiju imovinu prisvojiti a kada dirnu u tvoje onda to nije oke...

  • Objektivan

    1. avgust 2023. | 08:25

    Тако и треба. Ти мени а ја теби.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>