• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pilot TUI Airwaysa video neobičnu svetlost iznad Slovenije: Na radaru nije bilo ništa!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je tačno pilot video na nebu iznad Slovenije ostaje misterija. Kontrolor leta Matic Nered kaže da na radaru nije bila primećena bilo kakva letelica kao i da ne znaju šta je u tom trenutku pilot video

  • 0
NLO Foto: Shutterstock.com

TUI Airways, avion Boeing 737-8K5 Shutterstock/kirill_makarov
Pilot britanske avio-kompanije TUI Airways doživeo je neuobičajenu situaciju na prošlonedeljnom letu BY7647 između Rodosa (RHO) i aerodroma Istočni Midlands (EMA). Kako prenosi prenosi portal 24ur.com, pilot je tokom preleta iznad Slovenije u subotu 29. jula uočio jaku svetlost te je upitao kontrolu leta da li u blizini njegovog Boeinga 737 ima letova vojnih aviona.

Odgovor slovenačkih kontrolora je bio negativan što je dodatno zbunilo pilota. Ceo razgovor o neidentifikovanom letećem objektu između pilota (pozivni znak TomJet 7 Kilo Lima) i kontrole leta (Radar) tekao ovako:

TomJet 7KL: I have a very strange question but in about 1 or 2 o'clock in the distance of maybe about 40 or 50 miles aways, is there any military aircraft? (Imam pomalo čudno pitanje, ali ima li vojnih aviona koji lete u smeru [kazaljke na satu] jedan do dva, na udaljenosti od oko 40 ili 50 milja?)

Radar: TomJet 7KL, no reports of any military traffic. (TomJet 7KL, nema izveštaja o vojnom saobraćaju.)

Pilot: Okay, copy. We got bright light that's shining toward us. Just before I called you it has been shining towards us and than it dissapeared and became flashing light. Than it was jumping around in the sky and than it returned back to constant light shining. (U redu, primljeno. Vidimo jarko svetlo, upravo sada, sija prema nama. Neposredno pre nego što sam vas kontaktirao svetlelo je prema nama, zatim je nestalo i počelo da treperi. Zatim je poskočilo na nebu i ponovno počelo neprestano da svetli.)

TUI Airways, Francuska avion, Tui Boeing 737 Max airplane at Paris Charles de Gaulle airport  CDG Shutterstock/Lukas Wunderlich
Šta je tačno pilot video na nebu iznad Slovenije ostaje misterija. Kontrolor leta Matic Nered je u razgovoru sa novinarom 24ur izjavio da na radaru nije bila primećena bilo kakva letelica kao i da ne znaju šta je u tom trenutku pilot video.

Međutim, slovenački astronom Tomaž Zwitter sa ljubljanskog matematičkog fakulteta je izjavio da postoje dva moguća objašnjenja za ovaj događaj - nažalost ni jedno od njih ne može da proizvede bombastičan naslov.

Prvo moguće objašnjenje je, kako navodi, običan meterološki fenomen nalik sevanju koje se javlja pre nevremena. Ono što je takođe moguće, a ima veze sa kosmosom, je pojava svemirskog kamena Bolita. Gospodin Zwitter je rekao da kada on uđe u atmosferu obično emituje svetlost nekoliko puta. Da je tako nešto moguće potvrđuje i činjenica da su istoj pojavi svedočili i u susednoj Austriji svega jednu noć ranije.

U subotu 29. jula je na liniji Rodos - Istočni Midlands saobraćao Boeing 737-800 sa registracionom oznakom G-TAWG, pokazuju podaci sajta Flightradar24.com. Aerodrom Istočni Midlands je grčkim ostrvom povezan sa 8 nedeljnih letova, a pored TUI Airwaysa letove na ovoj ruti obavljaju još i Jet2 i Ryanair.

(Aero.rs)

Video: Nešto je puklo na nebu LA u obliku kondoma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>