• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putnik urlao i pretio sadržajem ranca, avion vraćen u Sidnej: Pogledajte snimke iz aviona Malaysia Airlinesa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uplašeni ljudi premestili su se u drugi deo aviona, dok je posada razgovarala s nepoznatim muškarcem, pokušavajući da izbegne incident

  • 0
Malaysia Airlines Malezija Foto: Shutterstock

Tokom leta Malaysia Airlinesa MH122 iz Sidneja (SYD) za Kuala Lumpur odigrala se prava drama, kada je jedan putnik izazvao paniku i svojim postupcima primorao posadu da donese odluku da prekine let i vrati avion Airbus A330 na polazni aerodrom.

Airbus A330-300 (9M-MTK) je poleteo s međunarodnog aerodroma u Sidneju u 13.40 sati, po lokalnom vremenu. Kada je nadletao Novi Južni Vels, jedan od putnika je počeo da viče: “Moje ime je Muhamed, Alahov rob”, dok je na grudima nosio crni ranac.

Tada je nastala panika, a osoblje malezijskog nacionalnog prevoznika odmah je reagovalo u nameri da smiri nepoznatog čoveka, prenosi The Sydney Morning Herald.

Putnici su kasnije posvedočili da je muškarac prišao osoblju i nastavio da viče: “Jesi li ti Alahov rob? Jesi li? Kaži!”, a na društvenim mrežama kruže snimci koji prikazuju dramu među oblacima.

Veći deo putnika premestio se u drugi deo aviona, dok je osoblje razgovaralo s muškarcem, pokušavajući da izbegne bilo kakav incident.

Malaysia Airlines Malezija Foto: Shutterstock
Podaci sa servisa za pracenje vazduhoplova na osnovu ADS-B transmisija otkrivaju da je avion u ranoj fazi leta, nekih petnaestak minuta posle poletanja zaustavio penjanje na FL260 (26.000 stopa, oko 8.000 m) ali je nastavio da se kreće planiranom putanjom jos neko vreme, najverovatnije u očekivanju razvoja situacije u putničkoj kabini, da bi posle ukupno nekih sat i 10 minuta leta ipak "okrenuo" nazad ka Sidneju

Problematični putnik je, navodno, stavio ruke u ranac upozoravajući da ima “nešto opasno unutra”, prenosi FL360aero.

Pilot nije želeo da rizikuje i kako procedura nalaže u ovakvim situacijama, okrenuo letilicu Sidneju gde je i sleteo oko 15.47 sati, po lokalnom vremenu.

Airbus A330 je parkiran na južnom kraju glavne piste, daleko od terminala i drugih aviona, pre nego što je Federalna policija ušla unutra i uhapsila muškarca, starog 45 godina.

Čuvari reda su utvrdili da u rancu nema opasnih sredstava, a očekuje se da uhapšeni bude optužen početkom naredne nedelje.

Koliko je osoblje Malaysia Airlinesa profesionalno reagovalo, okupirajući pažnju muškarca dok avion nije sleteo, pokazuje objava jednog od putnika, Semija Marksa:

“Apsolutna pohvala kabinskom osoblju. Znam da treniraju za ovakve stvari, ali nije bilo lako zadržati ovog tipa. Najstrašnija situacija u mom životu", napisao je.

Zbog incidenta je došlo do odlaganja i otkazivanja brojnih letova s aerodroma u Sidneju.

Malaysia Airlines, iako važi za jednu od najboljih avio kompanija u Aziji, dospela je u žižu svetske javnosti po dve velike tragedije koje su se desile jedna za drugom 2014. godine: prvo je 8. marta misteriozno nestao Boeing 777 na letu MH370 sa 227 putnika i 12 članova posade i do dan danas nije otkriveno sta se zapravo sa njim i zasto dogodilo.

Samo nekoliko meseci kasnije, 17. jula iznad ratom zahvaćene Ukrajine raketom PVO sistema Buk pogođen je još jedan Boeing 777 Malasyan Airlines na letu MH17. Tom prilikom od eksplozivne dekompresije koja je razorila letilicu na mesto je izgubilo život 298 ljudi: 15 članova posade i 283 putnika.

(Aero.rs/SK/IS)

Video: Bosanka zavela sina Mihaela Šumahera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>