• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Monarch Airlines: Povratak poznatog brenda

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija pregovara o nabavci 15 Airbusovih aviona

  • 0
Monarch Shutterstock

Šest godina nakon proglašenja bankrota i obustave svih letova avio kompanija Monarch Airlines se izgleda vraća na nebo.

Novi investitor Daniel Ellingham je otkupio prava na korišćenje brenda nekda poznate čarter kompanije i spreman je da ponovo započne operacije, prenosi Airways Magazine.

Fokus Monarch Airlinesa će kao i pre šest godina biti linije između Velike Britanije i popularnih turističkih odredišta na Starom kontinentu. Daniel Ellingham je izjavio da pregovara sa britanskim lizing kućama o nabavci 15 Airbusovih uskotrupnih aviona koji bi uskoro mogli da prevoze Britance na njihove omiljene destinacije.

Mada još uvek nije podneo zahtev za obavljanje saobraćaja (Air Operator Certificate - AOC), novi Monarch Airlines planira da uspostavi kontakt sa Upravom za civilno vazduhoplovstvo (Civil Aviation Authority - CAA) u naredne tri do četiri nedelje. Kompanija je u međuvremenu uspela da obezbedi kapital o britanskih i evropskih investitora.

Detalji o budućim operacijama Monarch Airlinesa još uvek nisu poznati. Međutim, kompanija je registrovana na adresi nedaleko od aerodroma London Luton (LTN) te se može pretpostaviti da će glavno čvorište prevoznika biti upravo tu. Ovu pretpostavku podupire činjenica da je Monarch Airlines i u prošlosti bazirao najveći broj svojih aviona na Lutonu.

Tržište se dosta promenilo od kada su putnici poslednji put videli ljubičasto-žute avione Monarch Airlinesa. Jedan od glavnih konkurenata - prevoznik Thomas Cook je doživeo sudbinu Monarcha samo dve godine nakon njega.

Britanske turiste sada prevoze leisure avio-prevoznici kao što su Jet2.com i TUI Airways koji su u potpunosti preuzeli ovaj segment tržišta. Monarch Airlines ne planira da kopira druge već želi da se profiliše kao premium alternativa domaćih prevoznika, poručio je Daniel Ellingham.

Kompanija je u poslednjim godinama operacija koristila skoro isključivo flotu Airbusa A320 aviona te ne iznenađuje želja novog vlasnika da sa istom nasatvi operacije. Tokom svoje duge istorije Monarch Airlines je pored A320 koristio i Boeinge 737, B757, a jedno vreme je prevozio putnike i sa širokotrupnim Airbusom A330.

Posle više od pla veka prevoženja klijenata najvećih engleskih turoperatera na polpularne destinacije za odmor, Monarch Airlines se početkom oktobra 2017.  urušio bukvalno preko noći - bar iz ugla putnika kojih je više od 100.000 ostalo napušteno u inostranstvo i nekih 860.000 bez placenog ili rezervisanog prevoza.

Razloga za kolaps bilo je - kao i uvek - vise: od situacije na tržištu i low cost konkurecije, izlaska Velike britanije iz EU, čak do terorizma: neke od sestinmacije gde je Monarch leteo u to vreme bila su meta terorističkih napada, poput Tunisa i Egipta.

Poslednji let Monarch Airlines ZB3785 iz Tel Aviva sleteo je u Mačester u ranim jutarnjim satima 2. oktobra 2017. godine

(Aero.rs/AŠ)

Video: LEGO Concorde: Poslastica za kolekcionare

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>