• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piloti u Evropi sve umorniji: Zabrinjavajući rezultati istraživanja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna četvrtina ispitanih pilota je imala mikro san pet ili više puta dok su upravljali avionima

  • 0
pilot umor stres aerodrom Foto: Shutterstock

Evropska kokpit organizacija (European Cockpit Association - ECA) sprovela je tokom ovog leta istraživanje o umoru pilota, a rezultati su više nego zabrinjavajući.

Prema najnovijoj anketi ECA, tri od četiri pilota zapolsena u evropskim avio-kompanijama su u nedeljama pre istraživanje imala jedan takozvani mikro san - odnosno period od nekoliko sekundi u kojima su izgubili svest i utonuli u san. Jedna četvrtina ispitanih pilota se u takvoj situaciji našla pet ili više puta dok su upravljali avionima.

Situacija nije ništa bolja ni kada piloti završe radnu smenu. ECA javlja da se 72,9% pilota požalilo na nedovoljan odmor nakon posla što svakako ima negativan efekat na njihovo stanje i u narednim danima.

pilot umor stres aerodrom Foto: Shutterstock
Još jedan poražavajući podatak do kojeg je došla ova evropska organizacija je i procenat pilota koji su ostali duže na poslu. Naime, istraživanje je pokazalo da je 20% ispitanika odlučilo da iskoristi pravo da dobrovoljno produži radno vreme. Takođe, 60% pilota je zabrinuto za negativne posledice koje bi mogli da snose ukoliko ne ostanu duže za komandama aviona.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 1. do 22. jula i u njemu je učestvovalo skoro 6900 pilota iz 31 zemlje.

Zabrinjavajući podaci do kojih je ECA došla takođe pokazuju sistemske probleme sa kojima se evropska avijacija suočava. Komentarišući rezultate ankete, predsednik ECA Otjan de Braj je poručio da se avio-kompanije na Starom kontinentu ne bore efikasno protiv umora svojih pilota.

Izveštaj pokazuje da 53,2% pilota smatra da se njihovi poslodavci uglavno loše upravljaju rizikom od umora.

"Nadamo se da će [Agencija za bezbednost u vazduhoplovstvu Evropske unije (EASA)] i vlasti širom Evrope pažljivo pogledati izveštaj i preduzeti neophodne mere kako bi avio-kompanije obezbedile efikasne sisteme izveštavanja o umoru i pravilno upravljale svojim bezbednosnim rizicima vezanim za umor," zaključio je generalni sekretar ECAFilip fon Šopentau.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>