• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi sleteli u njivu Airbusom A320: Savršeno prinudno sletanje sa 159 putnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što je u avionskim nesrećama - a let U61383 po svim indikacijama imao je velike šanse da bude katastrofalna nesreća - najvažnije, niko od 159 putnika i šest članova posade nije ozbiljnije povređen

  • 0
Rusija prinudno sletanje aviona Tanjug/AP

Dobro ste pročitali naslov: putnički avion Airbus A320 aviokompanije Ural Airlines slteto je u njivu!

Imajući u vidu da su njive veoma neodgovarajuće mesto za sletanje aviona teškog i do 77 tona (najveća poletna masa, na sletanju je nešto lakši) slobodno možemo napisati je to sletanje obavljeno - savršeno: avion je ostao u jednom komadu, čak i na točkovima, nije primećena neka veća deformacija strukture trupa i krila a nije došlo ni do požara.

Ono što je u avionskim nesrećama - a let U61383 po svim indikacijama imao je velike šanse da bude katastrofalna nesreća - najvažnije, niko od 159 putnika i šest članova posade nije ozbiljnije povređen

Na muci se poznaju junaci, kaže narodna izreka, a junaci jučerašnjeg prinudnog sletanja bili su zasigurno piloti Sergej Belov i Edvard Semjonov koji su svojim snalaženjem u situaciji koja ih je snašla i očigledno pravilnim donošenje kritičnih odluka spasili avion i 165 ljudskih života.

Avion je bio na letu od Sočija (AER) do Omska (OMS). Neposredno pred sletanje, na visini od oko 2150 ft (665 m) kada je avion već bio "u pravcu" piste, piloti odjednom traže da idu u "zonu čekanja", očigledno sa namerom da probaju da reše problem. Kontroli leta prijavljuju problem sa hidraulikom

Posada očigledno odustaje od sletanja, u penjućem zaokretu obilazi Omsk i upućuje se prema Novosibirsku ali u nekom trenutku počeinje da emituje tzv. squak 7700 kao signal za vanrednu situaciju i sleće - u njivu u blizini sela Kamenka, oko 180 km od Novosibirska.

Ruska agencija TASS prenela je da su piloti prijavili problem sa hidrauličnim sistemom i da su navodno izabrali da slete na njivu jer su strahovali da se možda ne bi mogli zaustaviti na pisti zbog kvara.

Da li se problem može dovesti u vezu sa sve težim održavanjem zapadnih aviona u Rusiji pod međunarodnim sankcijama, verovatno će utvrditi istraga

Zanimljivo je da je ovo drugo sletanje aviona Ural Airlinesa u njivu - i prvo je bilo prilično veoma uspešno, u avgustu 2019. godine. Iako je avion A321 uništen, odnosno oštećen toliko da se nije isplatila popravka, niko od 226 putnika i sedam članova posade nije stradao, ali je 74 lakše povređeno.

Neposredno po poletanju u oba motora su uletele ptice - konkretmo galebovi koji je bilo u velikom broju iznad obližnjih nelegalnih deponija - i piloti su bili prinuđeni da spuste letilicu bilo gde. Ovu nesreću su tada mnogi poredili sa čuvenim prinudnim sletanjem na reku Hadson u Njujorku.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>