• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing 737-9 MAX nasilno kočio na poletanju, sastrugao točkove o pistu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing 737-9 MAX bio je na poletanju 30. septembra kada se posada odlučila da prekine zalet zbog požara u motoru broj 1

  • 0

Avion Boeing 737-9 MAX, isporučen iz fabrike pre samo četiri meseca United Airlinesu, imao je incident prilikom poletanja iz Denvera za Boston na letu UA329, srećom bez ljudskih žrtava ali uz značajna oštenjenja stajnog trapa i zatvaranje piste ako je verovati korisnicima mreže X (nekadašnji Twitter) na oko devet časova

Boeing 737-9 MAX (N37560, fabrički broj 67148) prvi let je obavio 7. maja ove godine a United Airlines ga je preuzeo mesec dana kasnije, 2. juna.

Avion je bio na poletanju 30. septembra kada se posada odlučila da prekine zalet zbog sumnje na požar u motoru broj 1 (levi motor).

Prema nekim informacijama, indikacija je došla od senzora i instrumenata samog aviona, dok je prema drugim dim i vatru iz motora uočila aerodromska kontrola leta pa je upozorila posadu aviona. Usled naglog kočenja, došlo je do pucanja guma staljnog trapa i "struganja" felni točkova skoro do pola.

Aerodromska vatrogasna služba odmah je reagovala i ugasila zapaljeni motor.

Zbog nemogućnosti da pomeri avion koji nema točkove, kao i uviđaja incidenta i čišćenja piste od ostataka koji mogu biti pogubni za druge avione pista 16R aerodroma u Denveru bila je zatvorena narednih devet sati - poznavaoci vazduhoplovstva pamete tragediju Concorde Air France u Parizu koji je iniciran upravo "kačenjem" metalnog dela koji se našao na pisti.

Boeing 737 MAX familije pogone motori CFM International LEAP (Leading Edge Aviation Propulsion).

(Aero.rs/SI)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>