• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

FedEx Boeing 757 sleteo na trup, varničilo na sve strane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion se prizemio prvo na motore koji su već prilikom dodira sa pistom počeli da varniče

  • 0

Posada Boeinga 757-200F uspešno je obavila prinudno sletanje nakon što je došlo do otkaza stajnog trapa aviona.

Teretni avion B757-200F kompanije FedEx (reg. N977FD) koji  je u sredu 4. oktobra bio na letu FX1376 između Čatanuge (CHA) i Memfisa (MEM) imao je indikaciju problem sa stajnim trapom.

Posada koja je pilotirala Boeingom 757 tog dana nije mogla da spusti točkove aviona zbog čega je proglasila vanrednu situaciju.

Kapetan aviona zatražio je od kontrole letenja da se vrati na aerodrom Čatanuga što mu je i odobreno. Boeing 757 je potom kružio u okolini iznad aerodroma, najverovatnije kako bi pokušao da reši problem sa stajnim trapom ali i da bi potrošio gorivo koje bi ga učinilo težim prilikom sletanja.

Pilot je potom okrenuo avion ka aerodromskoj pisti 20 i uspešno prizemljio avion. Kako nije koristio stajni trap, avion je dodirnuo betonsku površinu sa svoja dva motora koji su već prilikom prvog dodira sa pistom počeli da varniče. Zbog nemogućnosti upotrebe kočnica, Boeing 757 je izleteo sa piste.

Vatrogasna služba aerodroma je veoma brzo reagovala i došla do aviona.

"Požara nije bilo, samo dim iz motora. Odličan rad pilota i aerodromskog osoblja, kao i svih odgovornih agencija na njihovim koordinisanim naporima", saopštila je vatrogasna služba Čatanuge na svom X (nekadašnjem Twitter) nalogu.

Tročlana letačka posada teretnog aviona je srećom ne samo uspela da preživi ovo opasno sletanje već je prošla je bez bilo kakvih povreda. Američke vlasti su otvorile istragu povodom ovog incidenta kojom će se utvrditi uzrok kvara stajnog trapa.

FedEx je trenutno jedan od najvećih korisnika Boeinga 757 na svetu. Kompanija u svojoj floti ima čak 118 letelica ovog tipa koje su u proseku stare preko 30 godina, pokazuju podaci sajta Planespotters.net.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Prija u opasnom odelu hipnotiše muški rod: Au, stajling za desetku!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>