• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Montenegro dobio dozvole za letove iz BiH: U planu linije za Tursku i Holandiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako otvaranje dve nove rute svakako predstavlja veliki pomak za Tuzlu, planovi Air Montenegra u BiH su bili znatno ambiciozniji

  • 0

Air Montenegro Salinger Igor
Crnogorska nacionalna avio-kompanija Air Montenegro dobla je končno neophodne dozvole za pokretanje letova iz Tuzle. Prevoznik sada može da leti sa drugog najvećeg aerodroma u BiH ka dve destinacije u Holandiji i Turskoj.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je krajem prošle nedelje dozvolu Air Montenegru za pokretanje letova iz Tuzle ka Istanbulu i Mastrihtu, a odobrenja su stigla i od vazduhoplovnih vlasti Turkse i Holandije. Prvi letovi na novim linijama bi trebali da startuju već u novembru, prenosi Klix.

Prvobitni planovi Air Montenegra u BiH su bili znatno ambiciozniji. Avio-kompanija je podnela zahtev i za pokretanje letova ka Švedskoj, Danskoj, Nemačkoj i Austriji ali od ovih zemalja nije dobila dozvolu. Odgovor Luksemburga se još uvek čeka.

Air Montenegro Salinger Igor

"Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. oktobra 2023. godine sa molbom za dezignaciju operatora ToMontenegro za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU. BHDCA je u ponedjeljak 9. oktobra 2023. uputila službeni zahtjev vazduhoplovnkm vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u koje je operator ToMontenegro namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru ‘ToMontenegro'”, naveli su tada iz BHDCA, prenosi bosansko-hercegovački portal.

Air Montenegro je inicijalno planirao da bazira avion na tuzlanskom aerodromu ali se tako nešto ne čini vrlo verovatnim zbog skromnog obima saobraćaja koji će moći da obavlja iz BiH. Zbog toga je izvesnije da će letovi iz Tuzle biti kombinovani sa polasicma Air Montenegra iz Podgorice u takozvanom "W rasporedu".

Air Montenegro Salinger Igor
Tako je moguće obaviti letove Podgorica-Istanbul-Tuzla-Mastriht-Tuzla-Istanbul-Podgorica što ne bi zahtevalo duže zadržavanje aviona u Tuzli, piše Zamaaero.

Ovakav raspored letenja bio bi veoma komplikovan, a dodatni izazov za Air Montenegro bili bi i vremenski uslovi u Tuzli kao i nepostojanje odgovarajuće opreme za instrumentalno sletanje (ILS).

Zbog toga crnogorska avio-kompanija još uvek nije definitivno odlučila hoće li pokretati letove iz Tuzle te karte za letove ka Istanbulu i Mastrihtu još uvek nisu stavljene u prodaju.

Kako stvari sada stoje Tuzlanski aerodrom očekuje veoma 'tanka' zimska sezona nakon što je Wizz Air odlučio da ukine bazu i suspenduje dvanaest avio-linija.

Jedna od destinacija do koje je Wizz Air u prošlosti leteo je i Ajndhoven - grad u južnom delu Holandije koji se nalazi svega 90 kilometera od Mastrihta.

Imajući gore navedeno u vidu, otvaranje čak i samo dve nove rute Air Montenegro svakako predstavlja veliki pomak za Tuzlu i tuzlanski aerodrom.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Prince Aviation Open Day 2023, aerodrom Ečka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>