• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boeing 737 izleteo sa piste u Rusiji, u avionu bile 192 osobe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klizava površina i snažna mećava najverovatnije su onemogućili pravovremeno kočenje Boeinga te je avion izleteo sa piste zaustavivši na travnatoj površini posle nekih se 50 metara

  • 0
Smartavia Shutterstock

Avion Boeing 737 ruske avio-kompanije Smartavia sa 186 putnika i šest članova posade izleteo je jutros sa piste permskog aerodroma usled izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova.

Boeing 737-800 (RA-73654) koji je jutros leteo na liniji između Sankt Peterburga (LED) i Perma (PEE) po planu je trebao je da sleti na pistu 21 aerodroma Bolšoje Savino. Vremenski uslovi u Permu jutros nisu bili povoljni, a aerodromska meteorološka stanica zabeležila je dosta snega i bljuzgavice na pisti.

Uprkos tome, posada ruskog aviona koja je sigurno imala i ranije iskustva u letenju i sletanju u ne baš idealnim uslovima, odlučila je da prizemlji letelicu u Permu.

Klizava površina i snažna mećava najverovatnije su onemogućili pravovremeno kočenje Boeinga te je avion izleteo sa piste zaustavivši na travnatoj površini posle nekih se 50 metara.

Novinska agencija TASS prenosi da je svih 192 osoba u avionu prošlo bez povreda, a Boeing 737 je neoštećen. Preliminarni rezultati istrage pokazali su da je uzrok izletanja nepovoljna meteorološka situacija u Permu, saopštile su ruske vlasti.

Aerodromska služba je izvukla avion iz snega i prevukla ga do parking pozicije blizu terminala. Rad aerodroma je bio poremećen na nekoliko sati jer je jedina aerodromska pista bila na kratko zatvorena.

Letovi za Baku, Antaliju, Moskvu, Sankt Peterburg, Soči i Mahačkalu su zabeležili velika kašnjenja, pokazuju podaci servisa za praćenje letova FlightRadar24.

Na permskom aerodromu ove godine navodno su izletela čak tri aviona, prenosi Aviation24. Pored Smartavijine letelice, konatakt sa pistom su izgubili još i avion Pobede i Anadolujeta 8. januara i 22. septembra respektivno.

RA-73654 je 14 godina star avion koji je svoju karijeru započeo u avio-kompaniji Jet Airways (nije srpski Jat Airways!)

Smartavia Shutterstock
Letelica se sve do sredine 2019. godine nalazila u floti indijskog prevoznika, a nakon njegovog bankrota Boeing biva iznajmljen Smartaviji.

Mada je avion nakon dolaska u rusku avio-kompaniju imao bermudsku registraciju VQ-BBV, ona je nakon početka rata u Ukrajini promenjena u RA-73654, kada je veliki broj aviona "nacionalizovan" na svojevrsan način.

(Aero.rs/AŠ)

Video: RViPVO uvelo u upotrebu Airbus C295: Novi avion prikazan ministru odbrane i načelniku Generalštaba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>