• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aurora Borealis: Pogledajte kako izgleda polarna svetlost iz aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Pola sata prije slijetanja u Tashkent na letu iz Almatija imali smo priliku da fotografisemo Auroru, nevjerovatan prizor", kaže cpt Pavlićević

  • 0
Aurora Borealis Nikola Pavlićevic

U večernjim časovima u nedelju 5. novembra internet je "goreo" je od spektakularnih fotografija polarnog svetla, tzv. aurora borealis koje je moglo da se vidi širom planete, čak i iznad delova Zemlje gde to nije uobičajeno.

Kapetan Nikola Pavlićević koji leti u avio-kompaniji Air Astana, snimio je ove jedinstvene prizore na letu između Almatija i Taškenta KV129 iz aviona Embraer E190 E2 kojim je upravljao.

"Pola sata prije slijetanja u Tashkent na letu iz Almatija imali smo priliku da fotografisemo Auroru, nevjerovatan prizor, jednostavno ne moze fotografija da dočara", kaže cpt Pavlićević

Podaci servisa za praćenje aviona Flightradar24.com pokazuju da se Aurora Borealis "ukazala" na visini od 34.000 stopa (10.300 m).

Air Astana Flightradar24.com
Aurora borealis je pojava koja se javlja u blizini magnetnih zemljinih polova i manifestuje se u formi magličastih pramenova svetlosti u raznim bojama.

Nikola Pavlićević, ostao je u vazduhoplovnoj javnosti zapamćen kao pilot koji je na poslednjem letu kompanije Montenegro Airlines, "nacrtao" srce putanjom letilice kojom je upravljao iznad Crne Gore u znak pozdrava avio kompaniji koja je tada ugašena i prestala sa radom.

(Aero.rs/SI)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>