• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Počeo Dubai Airshow 2023: U očekivanju ugovora vrednih milijarde za avione i naoružanje

Vreme čitanja: oko 3 min.

U jednom od najnaseljenijih gradova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima danas je počeo Dubai Airshow koji traje do 17. novembra

  • 0
Dubai Air Show Tanjug/AP

Danas u gradu poznatom po Burž al Arabu, Burž Kalifi i mnogim drugim fascinantnim građevinama i arhitektonskim rešenjima počinje osamnaesti Dubai Airshow koji će trajati do 17. novembra

Iako javnost u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - baš kao i u drugim delovima sveta - voli da vizuelno uživa u ovakvim događajima, to neće biti moguće: u pitanju je isključivo poslovni petodnevni sajam, koji je otvoren samo za predstavnike proizvođača, avio-kompanija, medija, kao i zvaničnike država, vlada i oružanih snaga raznih zemalja. Obavezni dres kod je definasan kao "poslovni ili nacionalna nošnja".

Dubai Air Show je prvi put organizovan 1989. godine. U pitanju je bijenalni sajam (održava se svake druge godine).

Dubai Airshow se organizuje pod patronatom vladara Dubaija, šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kao suorganizatori navode se vazduhoplovne vlasti Dubaija, Aerodromi Dubai, Oružane snage Ujedinjenih Arapskih Emirata i Dubai World Central.

Na ovogodišnjem izdanju izlagaće više od 1.400 kompanija iz ove industrije koji dolaze iz 95 zemalja.

Svi vodeći svetski proizvođači vazduhoplova prisutni su u Dubaiju: Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault (sa odvojenim štandovima za civilnu i vojnu avijaciju koju će predstavljati kroz Rafale International), Embraer i mnogi drugi imaće svoje mesto na ovom šou.

Među zemljama koje izlažu na ovogodišnjem Dubai Airshow-u nalazi se i Ruska Federacija. Za razliku od sajmova u Parizu i Franborou i većini zemalja na zapadu, u UAE ruske firme nisu sankcionisane pa im to omogućava da izlažu svoje proizvode.

Državna korporacija Roskosmos, "ruska NASA", koja se bavi svemirskim letovima, kosmonautskim programima i istraživanjem vazdušnog prostora najavila je svoje prisustvo na događaju a po prvi put međunarodnoj javnosti biće prikazana nova varijanta teškog transportera Il-76MD90 koji koristi nove Aviadvigatel PS-90 motore, kao i čitav spektar proizvoda ruske helikopterske industrije. Rostec i UAC su takođe najavili pristvo, kao i proizvođeč PVO sistema Almaz-Antej.

U letačkom programu prvog dana koji će trajati više od dva i po sata nebom nad Dubaijem preleteće i akro-grupa Ruski vitezovi u avionima SU-35.

Program će počasnim preletanjem otvoriti sedam aviona Ratnog vazduhoplovstva UAE. Radi se o avionima tipa Aermacchi MB-339NAT proizvedenim u Italiji kojima upravljaju piloti akro-grupe Fursan Al Emarat (Vitezovi Emirata).

Za njima će  svoj nalet imati italijanska grupa Frecce Tricolori na školsko-borbenim avionima Aermacchi MB-339-A/PAN.

PAN Frecce Tricolori Salinger Igor
Program predviđa da će posetioci potom videti prelet dvomotornog širokotrupnog putničkog aviona Boeing 777-9  (777X) . 

Za ovom grdosijom uslediće naleti raznih tipova borbenih aviona: Lockheed Martin F-16 block 60 Fighting Falcon, Bader 250, korejskog helikoptera KUH-1 Surion, Lockheed Martin F-35 Lightning II, Rafale, JF-17 Thunder, Boeing F-15QA, Rockwell B-1B. Nalete borbenih aviona na kratko će prekinuti širokotrupni dugolinijski Airbus A350. Potom će posetioci videti prelet indijskog Tejasa, kineskog aviona Hongdu L-15 i Dassault Mirage 2000-9.

Program će se završiti nastupom kineske akro-grupe Ba-Yi koja leti u osam aviona tipa Chengdu J-10.

Na statičnoj izložbi ovog petodnevnog događaja biće više od 180 najmodernijih komercijalnih, privatnih i vojnih letelica svih tipova. Od dronova, preko helikoptera, civilnih i vojnih aviona, do trenutno aktuelnih eVTOL letelica.

Tokom pet dana na devet konferencija koje su predviđene programom obratiće se više od 300 govornika iz industrija.

Svoje nacionalne paviljone sa inovacijama u proizvodnji i tehnologiji imaće 20 zemalja. 

Dubai Airshow posetiće 390 visokih vojnih i civilnih delegacija, a na start-ap habu Vista biće predstavljeno više od 80 start-apova. 

Na ovom petodnevnom događaju očekuje se i sklapanje, ili bar javno objavljivanje ugovora čija se vrednost meri milijardama dolara ili evra. Svetske agencije spekulišu da bi moglo doći do obnavljanja saradnje Emirata sa Boeingom na projektu isporuke aviona tipa 777X čija isporuka kasni pet godina, kao i o "mega porudžbini" čak 600 aviona za Turkish Airlines od Boeinga i Airbusa. 

(Aero.rs/AB)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>