• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konj se uspaničio, pokušao da pobegne iz aviona: Boeing 747 morao da ispusti gorivo i vrati se na aerodrom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre povratka na njujorški aerodrom Boeing 747 je započeo proceduru izbacivanja viška goriva

  • 0
Bele rase konja: mustang Shutterstock/mariait

U incidentu koji se dogodio prošle nedelje, Boeing 747 koji je leteo iz Njujorka (JFK) za Lijež (LGG) u Belgiji na letu CC4592 morao je da se okrene pola sata nakon poletanja i vrati na aerodrom jer je u teretnom prostoru konj pokušao da pobegne.

Jedan od ukupno 15 konja koje je Boeing 747 avio-kompanije Air Atlanta Icelandic prevozio u četvrtak 9. novembra uspaničio se nakon jakih turbulencija i pokušao da pobegne iz svog obora. On je prednjim nogama uspeo da preskoči pregradu, ali je zadnjim nogama ostao zaglavljen, prenosi Tanjug.

Posada letelice brzo je shvatila šta se događa u teretnom prostoru i o svemu obavestila kontrolu letenja od koje je zatražila dozvolu da se vrati na aerodrom Džon F. Kenedi. Kako je Boeing bio u letu svega pola sata, njegovi rezervoari su još uvek bili puni kerozina te zbog prevelike težine sletanje na aerodrom nije bilo moguće.

Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24 i snimljenog razgovora posade i kontrole letenja, pre povratka na njujorški aerodrom Boeing 747 je započeo proceduru izbacivanja viška goriva. Kontrola letenja obavestila je sve obližnje avione da islandski Jumbo Jet izbacuje kerozin kako druge letelice ne bi ušle u njegov "prljavi" trag.

Avion se sat i po vremena nakon poletanja sa Džon F. Kenedija vratio na aerodroma, a brigu o uznemirenom konju preuzela je veterinarska služba. Ova priča ipak nema srećan epilog jer su vlasti kasnije eutanizovale životinju zbog povreda koje je zadobila, preneo je CNN.

Putanja aviona sa konjem koji je pobegao iz obora Foto: FlightRadar24

"Konj je skočio i uspeo da prebaci dve prednje noge preko prednje barijere i onda se zaglavio. Ovo je druga takva situacija za sve ove godine otkako radim. A prevozimo hiljade konja godišnje. Konj se jednostavno uplašio", rekao je Džon Kutičeli sa aerodroma Džon F. Kenedi. Avion je, nakon incidenta, ponovo poleteo tri sata kasnije i bezbedno stigao u belgijski Lijež.

Air Atlanta Icelandic Boeing 747F Shutterstock
Boeing 747-400F koji je prošlog četvrtka prevozio konje registrovan je TF-AMM nalazi se u floti Air Atlanta Icelandic već devet godina. Letelica je svoju karijeru započela u avio-kompaniju Malaysia Airlines pre 30 godina kao putnički avion i sredinom 2000-ih je konvertovana u teretnu verziju.

Boeing 747-400F veoma je popularan izbor cargo avio-kompanija zbog njegove velike nosivosti od preko 120 tona.

(Aero.rs/AŠ/Tanjug)

Video: Udaje se Teodora Džehverović? Snimala se u belom, sa velom, zbog poruke mnogi misle da je rekla "da"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>