• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion težak skoro 200 tona sleteo na ledenu pistu: Boeing Dereamliner na Antartiku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za sletanje aviona na led neophoni posebni uslovi tako da ne čudi da je pista na Antarktiku dugačka 3000 i široka 60 metara

  • 1

Boeing 787 Dreamliner avio-kompanije Norse Atlantic Airways sleteo je u četvrtak na Antarktik prevozeći norveške naučnike i njihovu istraživačku opremu.

Ovo je prva "ekspedicija" Boeinga 787 na ledenom kontinentu i prema mišljenu naučnika otvara potpuno nove mogućnosti za dalje operacije na Antarktiku.

Istraživačka stanica Troll na najjužnijem kontinentu na Zemlji juče je imala jednog specijalnog posetioca. Plavo-beli Dreamliner norveške niskotarifne avio-kompanije Norse Atlantic sleteo je u četvrtak 16. novembra na uzletište Troll (QAT) prevozeći 45 naučnika kao i 12 tona tereta neophodnih za istraživačke misije Norvežana.

Istorijski let N0787 iz Osla (OSL) obavio je avion sa regsitracijom LN-FNC - pet i po godina star Dreamliner.

Vazduhoplov je na ovo istorijsko putovanje krenuo u ponedeljak 13. novembra stigavši istog dana u Kejptaun (CPT) gde su posada i putnici napravili pauzu. Put ka istraživačkoj stanici Troll nastavljen je u večernjim časovima 15. novembra i pet sati nakon poletanja iz Južne Afrike avion je sleteo na Antarktik.

Za sletanje aviona na led neophodni su specifilni uslovi. Pista na Antarktiku dugačka 3000 i široka 60 metara, prenosi Aviation24.

Prema mišljenju direktorke Norveškog polarnog instituta (Norwegian Polar Institute) Kamile Breke korišćenje Dreamlinera na letovima ka Antarktiku otvara potpuno nove mogućnosti za logistiku stanice Troll.

LN-FNC je istog dana napustio Antarktik i vratio se u Kejptaun, pokazuju podaci sajta FlightRadar24.

Mada ovo sletanje svakako predstavlja veliku uspeh za Boeing i njegov model B787, Norseov Dreamliner nije prvi širokotrupni avion koji je leteo za Antarktik. Avio-kompanija HiFly je u prošlosti obavljala letove ka ledenom kontinentu sa Airbusom A340, piše Scramble.nl.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Udaje se Teodora Džehverović? Snimala se u belom, sa velom, zbog poruke mnogi misle da je rekla "da"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    17. novembar 2023. | 18:30

    "Za sletanje aviona na led neophoni veoma dobri uslovi te ne čudi činjenica da je pista na Antarktiku dugačka 3000 i široka 60 metara" Obe piste na beogradskom aerodromu Nikola Tesla su duže od te piste na Antarktiku (3.300 i 3.400m).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>