• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boeing 787 Dreamliner nad Beogradom: Najmoderniji američki avion iznad prestonice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boeing 787 Dreamliner trenutno je najmoderniji širokotrupni avion u ponudi američkog proizvođača letelica

  • 0
Boeing 787 Dreamliner Salinger Igor

Stanovnici jugoistočnog dela Beograda imali su danas prilike da vide - ako su gledali danas u jesenje nebo prošarano cirusima i cirostratusima kroz koje je probijalo zubato sunce - jedan od najmodernijih putničkih aviona današnjice, Boeing B787, nazvan Dreamliner ili u slobodnom prevodu avion snova.

Katarska avio-kompanija Qatar Airways je danas (20.11.) na redovan let QR231 u Beograd poslala ovaj veliki širokotrupni dugolinijski avion, umesto Airbus A320 koji standardno opslužuje letove između katarske i srpske prestonice.

Do promene je došlo naverovatnije zbog povećane potražnje za kartama na ovim letu.

Ovo nije prvi put da Boeing Dreamliner sleće na Aerodrom Nikola Tesla. Qatar Airways je u više navrata koristio ovaj tip aviona na letovima Doha-Beograd.

Današnji let QR231 obavljen je Dreamlinerom varijante -8 oznake A6-BDC. On je sleteo u Beograd oko 10:20 časova. Let QR 232 za Dohu poleteo je u 12:25, skoro "u minut" po redu letenja.

Dreamliner u BBJ (Boeing Business Jet) opremi je deo predsedničke flote UAE - i to ne jedan nego čak četiri aviona -  i omiljeno sredstvo vazdušnog prevoza predsednika ove Srbiji prijateljske države šeika Muhameda bin Zajed al Nahjana koji je upravo ovim avionom doputovao u poslednju posetu Beogradu.

Boeing 787 Dreamliner trenutno je najmoderniji širokotrupni avion u ponudi američkog proizvođača letelica koji je svoj prvi let imao sredinom decembra 2009. godine.

Kao i konkurentski Airbus A350, u poređenju sa starijom generacijom putničkih aviona, karakterišu ga dobra efikasnost ali i veliki dolet koji duguje ekonomičnim motorima i laganom trupu napravljenom od kompozitnih materijala.

Dreamliner se kupcima isporučuje u tri verzije - 8, 9 i 10 koje se razliku po dužini trupa, a posledično i po putničkim kapacitetima i doletu.

Boeing 787 može da preveze između 248 i 336 putnika u dvoklasnoj kabinskoj konfiguraciji, a maksimalni dolet mu je 14.010 kilometara.

Do sada je poručeno oko 1.800 Dreamlinera, a preko 1.000 njih je već isporučeno.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>