• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Elektronske zavese na dugme: Nova tehnologija zatamnjivanja prozora u avionu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putnici će po svojoj preferenci moći da podešavaju zatamnjenost stakala, a sistemom može da upravlja i posada

  • 0
SS, avion prozor Shutterstock

Kompanija Aerospace Technologies Group (ATG) predstavila je novu tehnologiju za elektronsko zatamnjivanje prozora aviona, a njen prvi korisnik trebao bi da bude Emirates.

Boeing 787 doneo je revoluciju u razvoju enterijera aviona, a jedan od njegovih glavnih prodajnih aduta bili su prozori koje je na pritisak dugmeta moguće zatamniti. Čini se da će se slična tehnologija uskoro pojaviti i na Airbus avionima kao i na drugim letelicama iz Boeingove game, piše Aero Time.

aerBlade zastor za prozore uskoro bi prema najavama trebao da se nađe na Emiratesovim novim Airbusima A350 i Boeinzima 777X, saopštio je ATG na svom LinkedIn profilu. Dogovor sa avio-kompanijom  postignut je na Sajmu vazduhoplovstva u Dubaiju (Dubai Airshow 2023).

aerBlade omogućava elektronsko zatamnjivanja prozora. Putnici po svojoj preferenci mogu da podešavaju zatamnjenost stakala, a sistemom može da upravlja i posada.

Aerospace Technologies Group takođe nudi verziju sa duplim zastorom koji omogućava putnicima da u potpunosti zatamne staklo ali da i dalje mogu da vide kroz prozor. Dupli zastori trebali bi da budu ugrađeni u prozore biznis i premium ekonomske klase dok će putnici u standardnoj, ekonomskoj, klasi moći da koriste običan elektronski sistem, prenosi Aero Time.

Pored A350 i B777X, Aerospace Technologies Group nudi mogućnost ugradnje sistema i na Airbus A321XLR kao i na avionima Boeing 737, navodi se na sajtu ATG.

Aerospace Technologies Group na svom sajtu navodi da aerBlade ima sličan trošak vlasništva kao i konvencionalni zastori. Kao jednu od prednosti aerBlade ATG navodi jednostavnost čišćenja i održavanja jer ne postoji pomerajuća zavesica na kojoj se često skuplja prljavština.

aerBlade sistem može da se uveže sa algoritmima za mašinsko učenje koji bi trebali da mu produže radni vek, tvrdi proizvođač. Sitem je moguće vremenom ažurirati i softverski unaprediti, navodi ATG.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>