• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinski hakeri ukrali podatke Rosavijacije: Tvrde da je ruska flota u očajnom stanju, kanibališu avione

Vreme čitanja: oko 1 min.

U dokumentima koji su sada navodno u rukama Ukrajinaca pobrojano je skoro 200 incidenata koji su se dogodili u 2023. godini

  • 0

Rusija Moskva aerodrom nevreme sneg Foto: Shutterstock
Hakeri ukrajinskih oružanih snaga tvrde da su upali u sistem Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Rusije (Rosavijacija) i ukrali važne informacije iz njene baze podataka.

Prema ovim navodima, dokumenti ukazuju na navodno "katastrofalno stanje" u ruskoj avijaciji.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u četvrtak 23. novembra saopštilo da su njeni hakerski timovi došli do podataka Rosavijacije koji su, kako navode, ogolili pravo stanje u ruskom sektoru civilnog vazduhoplovstva. U dokumentima koji su sada navodno u rukama Ukrajinaca pobrojano je skoro 200 incidenata koji su se dogodili u 2023. godini.

Aerodrom, Sukhoi Superjet 100 Shutterstock
Prema podacima koje je objavilo ukrajinsko ministarstvo, od januara ove godine Rosavijacija je zabeležila 185 incidenata dok je čak trećina njih klasifikovano kao opasno. Najveću glavobolju ruskim avio-kompanijama navodno su zadavali Suhoj Superjet avioni na kojima je zabeleženo 34 problema.

U Rusiji je u prvih devet meseci 2023. godine zabeleženo 150 tehničkih otkazivanja na avionima, odnosno tri puta više nego u istom periodu 2022. godine, tvrdi ukrajinsko ministartsvo. Najviše problema Rusi su imali sa motorima, stajnim trapovima i mehanizmima krila.

SAD i Evropska unija su nakon početka rata u Ukrajini uvele sankcije Ruskoj Federaciji kojima su, između ostalog, zabranili isporuku delova za avione ovoj zemlji. Održavanje letelica od strane sertifikovanih Airbus i Boeing servisa je takođe prekinuto te prevoznici ne mogu propisno da održavaju svoje avione.

Zbog toga ne iznenađuju tvrdnje Ukrajine da je je 70% ruske flote civilnih aviona prošlo kroz nesertifikovano održavanje. Nedostatak logističke podrške primorao je ruske avio-kompanije da kanibalizuju letelice, odnosno da skidaju komponenete sa određenog broja aviona i koriste ih kao zamenske delove za druge vazduhoplove.

Neovlašćeno održavanje mahom je vršeno u Iranu u servisima koji nisu licencirani od strane proizvođača, navodi se u izveštaju ministarstva.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>