• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izraelski putnički avion ušao u neprijateljski vazdušni prostor: Boeing 787 zalutao iznad Libana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posada nije bila svesna da ulazi u vazdušni prostor iznad južnog Libana, teritorije na kojoj se nalaze borci Hezbolaha

  • 0

Boeing 787 avio-kompanije El Al greškom se našao u libanskom vazdušnom prostoru nakon što je bio primoran da izbegne olujne oblake.

Dva dana nakon početka ratnog sukoba između Izraela i Hamasa, avion se našao u neprijateljskom vazdušnom prostoru iznad zemlje u kojoj je aktivna paravojna organizacija Hezbolah, otkrili su nedavno specijalizovani vazduhoplovni mediji.

Dreamliner (4X-ERD)  izraelskog El Ala koji je 9. oktobra obavljao let LY21 između Tel Aviva (TLV) i Fort Loderdejla (FLL) je malo nakon poletanja sa aerodroma naleteo na olujne oblake.

El Al Boeing 787 avion Shutterstock/Peter Bueno
Posada aviona je u koordinaciji sa kontrolom letenja odlučila da iste izbegne i promeni rutu kretanja skrenuvši na sever, preneo je Aero Time pozivajući se na Israel Hayom.

Posada međutim izgleda nije bila svesna da ulazi u vazdušni prostor iznad južnog Libana, teritorije na kojoj se nalaze borci Hezbolaha - militarističke organizacije koja je neprijateljski nastrojena prema Izraelu.

Shvativši da se Boeing 787 više ne nalazi u bezbednom vazdušnom prostoru, posada je okrenula avion ka Mediteranu i letela ka sigurnijoj teritoriji. Prema pisanju Israel Hayom, piloti su tokom obilaska olujnih oblaka bili u stalnom kontaktu sa kontorlom letenja i izraelskim oružanim snagama.

Prelet iznad Libana dogodio se svega dva dana nakon što je Hamas pokrenuo žestoke kopnene i vazdušne napade na Izrael. Uprkos visokim tenzijama u prvim danima rata, izraelska avio-kompanija je poručila da bezbednost putnika i posade nije bila ugrožena.

Iz El Ala dodaju da posade nisu bile priviknute na promenjene alterntivne rute. Avio-kompanija je objavila da je sprovela istragu i da je obavila dodatnu obuku sa posadom aviona, piše Israel Hayom.

Sa rasplamsavanjem sukoba na Bliskom istoku, avio-saobraćaj u Izraelu znatno je smanjen. Gotovo sve strane avio-kompanije pre ili kasnije privremeno su obustavile letove ka Tel Avivu i drugim aerodromima u zemlji. El Al i drugi prevoznici registrovani u Izraelu nastavljuju da lete, a liniju za Tel Aviv u regionu ima jedino Beograd (BEG).

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>