• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avolon nabavlja avione za 18 milijardi dolara: 100 Airbus A321 i 40 Boeing 737 MAX prodati u jednom danu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon završetka isporuke Avolon bi mogao trebalo da prestigne svog najvećeg konkurenta SMBC Aviation Capital

  • 0
B737MAX Boeing

Irska kompanija specijalizovana za operativni najam (lizing) aviona, Avolon, sa sedištem u Dablinu, nabavlja još 140 novih aviona ukupne vrednosti čak 18 milijardi dolara. Ovim potezom, broj  vazduhoplova koje će Avolon moći da ponudi svojim klijentima, premašiće 1000

Airbus i Boeing su danas (utorak 12. decembar) potvrdili ove porudžbine. Airbus je saopštio da je irska kompanija naručila dodatnih 100 aviona A321neo, čime je ukupna porudžbina Avolona dostigla 190 aviona, a ukupno 632 svih Airbus tipova.

Američki Boeing je istog dana potvrdio da je Avolon nabavlja još 40 aviona 737 MAKS 8, dodajući na 40 737-8 najavljenih u junu 2023., mada se u saopštenju ogradio upotrebom termina namerava da poruči, kao i da će taj broj zvanično ući na listu poručenih aviona kada ugovor bude finalizovan za razliku od evropskog konkurenta koji govori o potvrđenim narudžbinama (firm order).

A321neo Airbus
Posao vredan 18 milijardi dolara treba do kraja godine da formalno odobri Bohai Leasing, krovna firma kompanije Avolon. Bohai Leasing je, inače, korporacija registrovana u Kini, izlistana na berzi Šenžen i ujedno najveća lizing kompanija na berzama u Kini.

Ukoliko nabavka bude potvrđena, Avolon će ispuniti najavljeni rast u broju porudžbina: Tokom prošle godine, naime, ova kompanija je najavila da će u 2023. poručiti 200 vazduhoplova "najnovije tehnologije". U prvom navratu, poručeno je 20 aviona Airbus A330 neo i 40 aviona Boeing 737 max, potseća portal UK Aviation News.

"Preuzeli smo obavezu da poručimo 200 novih, štedljivih aviona u ovoj godini, kako bismo transformisali našu flotu u vazduhoplove sa nižim emisijama štetnih gasova. Obim ove porudžbine odražava snagu kompanije Avolon i prirodu naših odnosa sa kompanijama Airbus i Boeing", rekao je Endi Kronin, izvršni direktor, prenosi portal u sastavu irskog javnog radio-televizijskog servisa RTE.

Kompanija Bohai Leasing, koja poseduje 70 odsto vlasništva u kompaniji Avolon, precizirala je da su cene po kojima bi avioni trebalo da budu isporučeni - donekle snižene u odnosu na zvanične. To je uobičajena procedura kojoj pribegavaju proizvođači mlaznjaka kada posluju sa lizing kompanijama.

Avioni bi trebalo da budu isporučeni do 2032. godine, nakon čega bi (ukoliko se ne sklope neki novi poslovi na drugim stranama) Avolon trebalo da prestigne svog najvećeg konkurenta, trenutno vodeću kompaniju SMBC Aviation Capital, koja je takođe registrovana u Irskoj, ali su njeni investitori - iz Japana.

Korona Virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP
Avolon bi, ako se posao odobri i kada se avioni isporuče, trebalo da poveća broj aviona koje nudi tržištu sa 897 na 1.037 letelica.

Najnoviji tipovi vazduhoplova iz fabrika Airbus  (porodica A320neo) i Boeing (737max) karakteriše smanjena potrošnja goriva i smanjena emisija štetnih gasova do 20 odsto u odnosu na avione prethodnih generacija koje bi trebalo da zamene, navodi portal Busineswire.

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A330

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>