• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveća kazna ikada u avio-saobraćaju: Prevoznik plaća 140 miliona dolara zbog 16.900 otkazanih letova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 140 miliona dolara kazne, 105 otpada na kompenzaciju putnika koji će tek biti pogođeni kašnjenjima ove kompanije, dok 35 miliona dolara ide u budžet Sjedinjenih Amerikih Država

  • 0
Avion aerodrom Sautvest Erlajnz Southwest Airlines Čikago Foto: Tanjug/AP

Nešto manje od godinu dana trebalo je američkim državnim organima da sprovedu kompletan postupak nakon kog je Ministarstvo saobraćaja SAD (Department of Transportation - DOT) kaznilo kompaniju Southwest Airlines sa rekordnih 140 miliona dolara zbog operativnog haosa koji je ova kompanija napravila krajem 2022. godine.

Kazna je oko 30 puta veća od bilo koje druge prethodne novčane kazne izrečene avio-kompaniji u istoriji SAD.

Milioni putnika ostali su na cedilu nakon što je Southwest prošle zime otkazao više od 16.900 letova tokom božićnih praznika.

Američki zvaničnici rekli su da kazna "postavlja novi presedan i šalje jasnu poruku", navodi BBC.

Zima, Teksas Tanjug/AP
"Ako avio-kompanije iznevere svoje putnike, iskoristićemo puni obim naših ovlašćenja da ih pozovemo na odgovornost“, rekao je ministar saobraćaja Pit Batigig u saopštenju u ponedeljak.

"Ovo je poruka za čitavu avio-industriju: kompanije koje prevoze putnike moraju da brinu o njima i mi ćemo uraditi sve što možemo da ih na to privolimo", prenosi njegove reči CBS.

Tri četvrtine sume ove kazne otići će na kompenzaciju putnika sa jugozapada koji bi mogli da budu pogođeni otkazima i kašnjenjima ove avio-kompanije, dok će 35 miliona dolara biti isplaćeno vladi.

Kao deo kompenzacionog fonda, Ministarstvo saobraćaja je zadužilo Southwest Airlines da izda putnicima vaučer u vrednosti od 75 dolara ako njihov dolazak bude odložen više od tri sata iz razloga na koje kompanija može da utiče.

U poslednjih deset dana decembra, više od dva miliona putnika bilo je pogođeno kašnjenjima i otkazivanjima letova ovog avio-prevoznika, navodi CNN.

U saopštenju za javnost u ponedeljak, Southwest je rekao da je zadovoljan što je postigao ovaj dogovor sa američkim zvaničnicima. Kompanija je dodala da je iz prošlogodišnjeg sloma u poslovanju naučila mnogo i da je napravila promene kako bi poboljšala svoje usluge.

Problem sa softverom koji je kompanija koristila za pravljenje rasporeda posadama aviona koštao je Southwest pravo bogatsvo, jer nije bio u stanju da adekvatno reši pitanje preraspodele posada na osnovu zahteva koje je diktirao broj prodatih karata na određenim letovima, navodi podružnica NBC-ja u Dalasu.

Kazna od 140 miliona dolara je dodatak na već isplaćenih ili kompenzovanih 600 miliona dolara, koji je kompanija morala da vrati putnicima pogođenim prošlogodišnjim masovnim otkazima.

Boeing Austin texas Southwest Airlines Boeing Tanjug/AP

Ministarstvo saobraćaja je takođe najavilo da će zatvoriti istragu o tome da li su poremećaji u putovanju uzrokovani nerealnim rasporedom letova koji je postavio Southwest, rekavši da nije u stanju da donese čvrst zaključak.

Southwest je saopštio da je u punom obimu sarađivao sa zvaničnicima ministarstva tokom istrage koja je pokrenuta u januaru ove godine.

"Ne mogu to dovoljno da potcrtam. Zabrljali smo", rekao je tada izvršni direktor Robert E. Džordan za CNBC.

Southwest Airlines je osnovan 1967. godine u San Antoniju (Teksas, SAD). Najveća je nisko-tarifna kompanija koja opslužuje 121 destinaciju u SAD i 10 zemalja u svetu. Njenu flotu čini 815 aviona porodice Boeing 737. Kompanija čeka na isporuku 560 aviona Boeing 737 serije MAX. 

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>