• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia promovisala nove kapetane aviona A320 i ATR72

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia pohvalila se sa 23 nova kapetana u svojim redovima koji su od maja ove godine do danas završili obavezne obuke i sa mesta kopilota u srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji prešli na više pozicije

  • 0
Air Serbia novi cpt Air Serbia

Četiri trake na ramenima i na rukavu pilotske uniforme je ono čemu stremi i o čemu mašta svaki dečak ili devojčica kada se odluči za karijeru profesionalnog pilota u komercijalnoj avijaciji - zvanje kapetana, vođe vazduhoplova.

Teorijsko obrazovanje, veštine upravljanja avionom i poznavanje operacija u vazduhoplovstvu oba člana letačke posade, kapetana i prvog oficira (kopilota) je isto, oboje su obučeni na isti način za iste procedure i postupke, "umeju da voze" avion.

Sa zvanjem kapetana, profesionalni letač postaje odgovoran, za avion, za posadu, za putnike, bilo da leti prazan avion, prepun nekog tereta ili da iza njega ima 500 ili više duša (souls on board, kako kažu u avijaciji).

Kapetan je za putnike onaj ko će ljubazno da im se obrati preko razglasa, da ih pozdravi, na nekim letovima obavestiće ih i na kojoj visini lete, kada očekuju sletanje, skrenuti pažnju na neku zanimljivost koju mogu videti kroz prozor... kada je sve u uredu i dešava se po planu.

Air Serbia novi cpt Air Serbia
Ali, kada se dogodi nešto vanredno, i "krene po zlu", krtične odluke u kritičnim trenucima mogu značti da li će se nečiji život nastaviti ili ne. Istorija vazdušnog saobraćaja prepuna je dramatičnih događaja u kojima su upravo odluke kapetana aviona i ono što su oni radili, naravno u saradnji sa drugim članovima posade, spasile desetine i stotine života iz gotovo beizlaznih situacija u kojima su se avioni i njihovi putnici zatekli iz najrazličitijih razloga

Kapetani su ponos letačke operative svake avio-kompanije, pa ne čudi da je dolazak novih kolega sa najvišim zvanjem razlog za slavlje: nacionalni avio prevoznik Srbije Air Serbia pohvalila se danas sa 23 nova kapetana u svojim redovima koji su "od maja ove godine do danas završili obavezne obuke i sa mesta kopilota u srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji prešli na više pozicije".

Air Serbia podseća da je "ovo je najveći broj odškolovanih kapetana u jednoj godini, još od vremena JAT".

Air Serbia A319 Salinger Igor
Devet novih kapetana biće odgovorno za sigurne letove aviona ATR72-600, a četrnaest na avionima porodice Airbus A320.

(Aero.rs)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>