• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Baby Boeing se vraća u Nemačku: Lufthansa naručila avione vredne devet milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored toga što predstavlja pojedinačno najveću porudžbinu aviona nemačke avio-kompanije, ugovor sa Boeingom predstavlja svojevrstan povratak najmanjeg modela 737 u Lufhtansu posle tri decenije

  • 0

Lufthansa group objavila je u utorak (19. decembar) da je naručila "do 200" uskotrupnih aviona od dva najveća svetska proizvođača Airbusa i Boeinga, ukupne vrednosti devet milijardi dolara.

Nemačka avio-kompanija saopštila je da je naručila 40 Boeing 737 MAKS 8 uz opciju za još 60 aviaona, ali i 40 Airbus A220-300 za Lufthansa City Airlines, uz 20 opcija ali i 40 opcija za avione iz porodice A320

Vrednost poručenih avion je oko 9 milijardi dolara po kataloškim cenama, ali "ne očekuje se da će one imati značajan uticaj na kapitalne izdatke Lufthansa u 2023. i 2024. godini, u periodu koji pokriva trenutni srednjoročni plan. U 2023. se očekuju neto investicije između 2,5 i 3 milijarde evra. Očekuje se da će kapitalni izdaci u 2024. biti na sličnom nivou", kažu u Lufthansa

"Drago nam je što su i Airbus i Boeing uspeli da nas ubede u svim komercijalnim i tehnološkim aspektima", diplomatski je prokomentarisao rekao je Detlef Kajser, član Izvršnog odbora Lufthanse, odgovoran za komercijalno i tehničko upravljanje flotom.

"Pored toga, odluka za Boing 737-8 MAKS će nam takođe dati veću fleksibilnost za nabavku aviona za kratke i srednje relacije u budućnosti", kaže on.

Pored toga što predstavlja pojedinačno najveću porudžbinu aviona nemačke avio-kompanije, ugovor sa Boeingom predstvalja svojevrstan povratak najmanjeg modela 737 u Lufhtansu posle tri decenije.

Prvi korisnik van matičnih Sjedinjenih Američkih Država aviona iz porodice Boeing 737 bila je upravo nemačka avio-kompanija, daleke 1966. godine kada je uvela u saobraćaj prvi avion verzije B737-100. Poslednji Boby, kako su ga zvali zaposleni, od ukupno oko 150 aviona raznih verzija isporučen je Lufthansi 1995. godine.

U poslednje dve decenije, nemačka kompanija je avione za srednje linije naručivala skoro isključivo od Airbusa koji je američkog konkurenta skoro u potpunosti istisnuo sa tržišta, bar kada su u pitanju nemački nacionalni avio-prevoznik i aviokompanije u Lufhtansa Group.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>