• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija pokušava da se vrati na međunarodno tržište: Obnovljeni letovi za Havanu, otvorena linija za Šri Lanku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi put od uvođenja zapadnih sankcija zbog rata između Rusije i Ukrajine, avioni Aeroflota i kompanije Rossia poleteli za Kolombo i Havanu

  • 0
Rossia Airlines Shutterstock

Najveći ruski avio-prevoznik Aeroflot (SU) uveo je pred kraj 2023. godine još dve interkontinentalne linije sa aerodroma Šeremetjevo (SVO), u očiglednoj nameri da se vrati na međunarodno tržište, bar na one destinacije gde ruskim avio kompanijama nije zabranjeno da lete.

Kompanija Aeroflot otpočela je sa direktnim letovima iz glavnog grada Ruske Federacije ka aerodromu Kolombo (CMB), glavnom gradu Šri Lanke.

Prvi let broj SU288 obavljen je sa aerodroma Šeremetjevo 26. decembra 2023. avionom Boeing 777-300ER (RA-73138). ER je skraćenica od Extended Range i označava verziju sa produženim doletom. Radi se o letelici proizvedenoj u februaru 2013, koja je pre sukoba Rusije i Ukrajine nosila registraciju VP-BGD.

Avion je od početka u floti ovog prevoznika i nosi ime grofa Mihaila Barklej de Tolija, ruskog feldmaršala i ministra rata u vreme Napoleonovih pokušaja da osvoji Rusiju.

Aeroflot Boeing 777-300 Telsek
Boeing Aeroflota na ovoj liniji leti 7 sati i 45 minuta, a može da primi 402 putnika, od čega je 30 mesta rezervisano za biznis klasu, a 48 za tzv. premium ekonomsku klasu.

Avioni Aeroflota leteće četiri puta nedeljno za Kolombo na letu SU288, dok će se iz Kolomba vraćati na liniji koja nosi oznaku SU 289.

Sa istog aerodroma, Aeroflot je preko svoje podružnice 24. decembra ponovo uspostavio  letove za Havanu (HVO)  tri puta nedeljno.

Letove obavlja kompanija Rossia, koja je članica Aeroflot grupe. Let nosi oznaku SU6849 i na toj liniji takođe leti Boeing 777-300ER. Prvi let obavio je avion registarske oznake RA-73276 (serijski broj 32710), proizveden 2006. Ova letelica koja nosi ime Uljanovsk, bila je do 2018 u sastavu flote kompanije Emirates, da bi nakon toga bila preuzeta od podružnice Aeroflota kroz lizing.

Aeroflot je inače obnovio vezu s Kubom 1. jula prošle godine, kada je sa Šeremetjeva prvi put nakon uvođenja zapadnih sankcija Rusiji poleteo Aeroflotov na liniji SU 6927 za poznato letovalište Varadero (VRA). Letovi se obavljaju dva puta nedeljno, takođe avionima Boeing 777-300ER.

(Aero.rs)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>