• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Argentinski sud odlučio: Venecuelanski Boeing 747-300M biće predat Vašingtonu, Karakas tvrdi da je to pljačka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Transportni Boeing 747 koji je od 6. juna 2022. bio na aerodromu Ezeiza kraj Buenos Airesa prizemljen zbog sumnje da je jedan od članova posade povezan sa terorističkom organizacijom

  • 0
Boeing 747 avioni Foto: Shutterstock

Argentinski sud odobrio je da se Boeing 747-300M venecuelanske kompanije Emtrasur preda američkim vlastima. Ovo je u sredu potvrdio ministar pravosuđa Argentine i time stavio tačku na pravosudnu sagu u koju je bio umešan i Iran

Emtrasurov Džambo Džet namenjen za kargo prevoz zadržan je u Argentini od 6. juna 2022, kada je iz Meksika sleteo u Argentinu sa pošiljkom auto delova, nakon što je bez uspeha pokušao da uđe u vazdušni prostor Urugvaja, pisao je na godišnjicu slučaja onlajn magazin Aeroflap.

Boeing 747 avioni Foto: Shutterstock
Boeing 747-300M (registracija YV3531, serijski broj 23413) koji je saobraćao na letu 632 nije dobio odobrenje da uđe u vazdušni prostor Urugvaja kako bi sleteo na aerodrom Karasko (MVD)

Razlog za tu odluku vazduhoplovnih vlasti Urugvaja bila je informacija dobijena od "stranih agencija", da u avionu ima previše članova posade sumnjivog porekla.

Avion je morao da se spusti na argentinski aerodrom Ezeiza (EZE) udaljen 22 kilometra od Buenos Airesa.

Svih 19 članova posade, sastavljene od državljana Venecuele i Irana je privedeno i ispitano u policiji, ali su kasnije pušteni. Sjedinjene Države sumnjale su da je jedan od Iranaca u avionu povezan sa organizacijom Al Quds Force koju Vašington smatra terorističkom.

Al Quds Force (Snaga Jerusalima, prim. prev.) je jedan od ogranaka iranske Islamske revolucionarne garde, specijalizovan za vojno-obaveštajne operacije i nekonvencionalno ratovanje.

Boeing 747 avioni Foto: Shutterstock
Zvanični Vašington je ustvrdio da su prodajom ovog aviona, koji je Emtrasur kupio od iranske kompanije Mahan Air (W5) u oktobru 2021, prekršene sankcije koje su nametnute i Iranu i Venecueli.

I pored višestrukih poziva iz Karakasa i Teherana vlastima Argentine da dozvole povratak letelice u Venecuelu, u sredu je sudija Federiko Viljena naredio da se avion preda američkim vlastima. Ovu odluku Venecuela je zvaničnim kanalima osudila kao pljačku.

Ovaj vazduhoplov svojevremeno je sleteo i na međunarodni aerodrom Beograd (BEG) što je ovekovečeno i na snimku:

Boeing 747-300M je vazduhoplov sličnih kargo kapaciteta kao i 200M, ali u njegovoj produženoj gornjoj platformi može da stane više putnika.

Model koji je zadržan u Argentini je "kombi" verzija, koja može da se koristi kao putnički avion ili kao kargo letelica, navodi AirwaysMag.

Kompanija Emtrasur je podružnica venecuelanske državne avio-kompanije Conviasa (VO). Osnovana je u novembru 2020, sa planovima da se bavi kargo i poštanskim transportom na domaćem i međunarodnom tržištu. Ovo je bio jedini avion u floti.

(Aero.rs)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>