• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suđenje direktorima Adria Airwaysa odloženo zbog dvonedeljnog štrajka sudija u Sloveniji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odštetni zahtev u visini od 78 miliona evra je najveći zahtev te vrste u istoriji Slovenije, novi datum suđenja tek treba da bude određen

  • 0
Avion Adria Airways Foto: Shutterstock

Suđenje bivšim direktorima Adria ervejza Arnu Šusteru i Holgeru Kovaršu, koje je trebalo da počne u sredu, 10. januara u 10.30, odloženo je zbog dvonedeljnog štrajka slovenačkih sudija zbog niskih plata koji je počeo - baš tog jutra.

Šuster i Kovarš su sa pozicija partnera nemačkog investicionog fonda 4K Invest koji je 2016. kupio avio-kompaniju - vodili Adria Airways.

Obojica su suočeni sa optužbama da su finansijski iscrpljivali avio-kompaniju. Odštetni zahtev u visini od 78 miliona evra koji je podnet u ovom slučaju - najveći je u istoriji Slovenije kao samostalne države.

Kada je u oktobru 2019 Adria proglasila bankrot, dugovala je desetine miliona evra svojim dobavljačima, lizing kompanijama, aerodromima, avio-kompanijama, zaposlenima i drugim poveriocima, piše Ex-Yu Aviation.

Advokati koje je angažovao stečajni upravnik, Janez Pustatičnik, proučili su forenzičku reviziju Adrije i utvrdili da su menadžeri prekršili zakone o stečaju.

Iako su znali da je Adria nesolventna, oni nisu tražili od vlasnika 4K Investa da aviokompaniju obezbedi svežim kapitalom (kao što je obećano) niti da proglasi bankrot.

Umesto toga, finansijska pitanja Adrije rešavali su „problematičnim knjigovodstvenim trikovima“. Novi datum suđenja tek treba da bude određen.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>