• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus A350 udario repom o pistu: Avion ponovo poleteo, napravio krug i sleteo iz drugog pokušaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
A350 Air France Salinger Igor

A350 Air France Salinger Igor
Avion Airbus A350 kompanije Air France (A350-900 registarske oznake F-HTYH serijski broj 488) star tri godine "očešao" je zadnjim delom trupa pistu aerodroma Toronto Pirson (YYZ) prilikom pokušaja sletanja.

Do incidenta je došlo u nedelju 22. januara, kada je avion francuskog prevoznika na letu AF356 sa aerodroma Šarl de Gol (CDG) prilikom sletanja iz za sada nepoznatih razloga previše podigao prednji deo, što je uzrokovalo da repni deo letelice "zagrebe" pistu.

Odmah potom avion je ponovo uzleteo i napravio krug oko aerodroma (tzv. go around postupak), da bi posle 14 minuta sleteo bez problema na pistu 24L.

Iako prilikom ovog incidenta nije bilo povređenih, na repnom delu aviona registrovana su oštećenja, pa je povratni let ovog vazduhoplova za Pariz otkazan.

Trenutak kada je rep aviona dodirnuo pistu zabeležen je i na snimcima jednog od vazduhoplovnih entuzijata - spotera koji se nalazio na aerodromu Toronto i objavljen je na društvenoj mreži X.

Od tada je F-HTYH prizemljen na kanadskom aerodromu, a verovatno sledi i istraga o ovom vanrednom događaju.

Ovo je prvi ozbiljniji incident aviona ovog tipa u floti Air France odkako su 2019. uvedeni u saobraćaj.

Prošle godine je isti tip letelice (F-HYTO, serijski broj 546) prilikom poletanja sa aerodroma Osaka Kansai (KIX) u Japanu pretrpeo oštećenje na radaru i brzinometru zbog udarca ptice.

Po povratku u Osaku manje od tri sata nakon poletanja, otkrivena su manja oštećenja koja su prizemljila avion do 9. juna, kada se vratio u Pariz.

Tokom 2022. i 2023. desila su se još dva incidenta sa repnim delom na ovom tipu letelica tokom go aroud procedure:

Airbus A350-1000 kompanije British Airways , na dolasku iz Dubaija (DBX) očešao je pistu 27L na aerodromu Hitrou (LHR) 2. januara 2022.

Prema rezultatima istrage koje je sprovela britanska agencija za avionske incidente (Air Accidents Investigation Branch - AAIB) pilot je podigao nos aviona tokom "go-around" procedure pri niskoj brzini, usled čega je rep aviona dodirnuo sletnu stazu. Letelica je pretrpela manja oštećenja.

A350 Air France Salinger Igor
U aprilu 2023 A350-900 kompanije Qatar Airways je zbog jakih udara bočnog vetra iskusio slične probleme na aerodromu Islamabad (ISB), nakon čega je pokrenuta istraga, iako je avion bezbedno sleteo na pistu. Nakon udarca, avion je morao da provede izvesno vreme na servisu pre povratka u Dohu (DOH).

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>