• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maturant je poslao ovu poruku i odmah su podignuti borbeni avioni: Šala sada može da ga košta 117.500 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aditya Verma, talentovani maturant kom je u tom trenutku ponuđeno mesto na Kembridžu, krenuo je na letovanje i preko Snepčeta poslao poruku koju nikad neće zaboraviti

  • 0
F/A-18 Salinger Igor

Neslana šala koju je na aerodromu Getvik (LGW) 3. jula 2022. izveo u tom trenutku nepoznati tinejdžer iz Velike Britanije na letu E28303 može da ga košta i preko 117.500 evra kazne koliko traži špansko tužilaštvo, javljaju britanski mediji.

Tog dana avion kompanije easyJet (E2) Airbus A319-100 (registracije G-EZAO, proizveden 2006.) poleteo je iz Londona ka aerodromu na ostrvu Menorka (MAH) ali su ga zbog "bezbednosne pretnje" presreli i ispratili do sletanja španski borbeni avioni F/A-18 Super Hornet.

Razlog za ovo neplanirano i nimalo prijatno prizemljenje bio je banalan a za to je bio kriv Aditya Verma, talentovani maturant poznat po svojim šahovskim uspesima, koji je krenuo na nagradno putovanje zbog uspeha u školi, javlja Mirror.

Airbus A320neo easyJet Airbus - David Velupillai
On je, dok je čekao u redu da se ukrca u avion na aerodromu Getvik u Snapchat aplikaciji svojim poznanicima sa kojima je putovao napisao poruku "Na putu sam da uništim avion (ja sam pripadnik Talibana)"

Na saslušanju koje je počelo u ponedeljak, sada dvasesetogodišnji Verma nije poricao ono što mu se stavlja na teret ali je izjavio da "namera nije bila da izazove paniku i uzmemiri javnost", kao i da je poruku poslao "u zatvorenoj grupi na Snapchatu".

Za njegovu neslanu šalu tužilac nije imao razumevanja. Iako nije tražio zatvorsku kaznu, zatražio je kaznu od 22.500 evra za izazivanje panike, dok preostalih 95.000 evra treba da se isplati Ministarstvu odbrane Španije zbog "troškova koji su nastali usled podizanja borbenih aviona i njihove pratnje civilnog vazduhoplova u letu do sletanja".

Tužilaštvo u Madridu je saopštilo da su preteću poruku "presrele britanske bezbednosne službe" u trenutku dok je avion preletao francuski vazdušni prostor, te su "zbog toga obavestile španske vlasti". S obzirom na vrstu pretnje, odlučeno je da lovački avioni isprate putnički Airbus.

"Kada je avion prizemljen, poslat je na deo aerodroma koji je udaljen od drugih vazduhoplova i glavnog terminala. Policija (Guardia Civil) je organizovala i sprovela posebnu akciju u kojoj je angažovala protivdiverzionu ekipu sa specijalizovanim psima", rekao je portparol lokalne policije , a preneo dan kasnije, u tekstu koji je opisivao incident, britanski list Guardian.

"Putnici su napustili avion i po protokolu sačekali da policija završi svoj pregled i utvrdi da je pretnja bila lažna. Takođe, osoba koja je bila odgovorna za poruku na društvenoj mreži privedena je sa još pet osoba koje su bile svedoci, kako bi se razjasnila situacija", dodala je lokalna policija.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>