• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kanađani ispod proseka na ICAO auditu: Transport Canada i vodeće avio-kompanije pravdaju "slabu trojku"

Vreme čitanja: oko 1 min.

ICAO je ustanovio propuste u primeni međunarodnih bezbednosnih propisa u organizaciji letova, operacijama aerodroma i funkcionisanju radio-navigacionog sistema

  • 0
B777 Air Canada Salinger Igor

Novinska agencija Canadian Press došla je u posed izveštaja koji opisuju kao poverljiv krajem prošle godine koji otkriva da je kanadski vazdušni transport dobio je svega 64 od 100 mogućih bodova na auditu Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization).

To predstavlja ozbiljan pad u odnosu na 95 bodova ostvarenih nakon istovetne procene 2005. godine.

Konkretne zamerke koje ICAO ima u analizi rada kanadskog sistema vazdušnog transporta odnose se na bezbednost letenja, aerodroma i funkcionisanja zemaljske navigacione infrastrukture.

Preporuka ICAO auditora upućena vladinoj agenciji Transport Canada jeste da unapredi kontrolu primene bezbednosnih mera od strane aviokompanija i obezbedi odgovarajuću obuku za kontrolore letenja, kao i sprovođenje mera za sprečavanje njihovog prekomernog zamora.

Kanadske aviokompanije i državno regulatorno telo stali su u odbranu sopstvene reputacije: Transport Canada Air Canada i WestJet, ubrzo su objavili svoja saopštenja u kojima se naglašava da se slaba ocena na ICAO auditu ne odnosi na opšte funkcionisanje civilnog vazduhoplovstva ove zemlje, kao i na letelice proizvedene u Kanadi.

Transport Canada naglašava da je organizacija vazduhoplovnog sektora u ovoj zemlji među najboljima u svetu, a predstavnici WestJeta posebno ističu da je dobijena izuzetno dobra ocena tokom audita koji je IATA (International Air Transport Association) sprovela u kanadskim aviokompanijama.

Vodeći avioprevoznici takođe preciziraju da se ICAO audit fokusirao na rad koji Transport Canada obavlja u regulaciji vazdušnog transporta a ne na nacionalne aviokompanije.

Kanadski sistem vazdušnog prevoza je specifičan po tome što pojedine segmente operacija Transport Canada prepušta privatnim ugovaračima poput Nav Canada koja se stara o funkcionisanju zemaljskih navigacionih uređaja.

(Goran Antonijević/Aero.rs)

Video: RViPVO dovozi Deda Mraza i Dobre Vile: Humanitarna akcija na batajničkom aerodromu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>