• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski borbeni avioni Typhoon presreli putnički avion A320: Nije se javljao na pozive kontrole leta

Vreme čitanja: oko 1 min.

U  trenutku kada je avion prešao istočnu obalu Engleske i spustio se ka Mančesteru, izgubio je kontakt sa kontrolom leta, koja je o tome obavestila RAF

  • 0

Dežurna para (Quick Responce Alert - QRA) britanskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) sastavljena od aviona tipa Eurofighter Typhoon, presrela je Airbus A320neo kompanije SAS Scandinavian Airlines (SK) i sprovela ga do aerodroma Mančester (MAN).

SAS-ov Airbus presretnut je na letu iz Osla (OSL) nakon što je između letelice i kontrole leta izgubljena radio-veza. 

Airbus A320 Neo (registracija EI-SIU, serijski broj 11043 star tek nešto više od godinu dana) na letu SK 4609 poleteo je 5. februara iz Osla u 11:19 na putovanje dugo 135 minuta ka industrijskom centru na severu Engleske, prenosi Aerotime.

Flightradar24 let Oslo Mančester

U  trenutku kada je letelica prešla istočnu obalu Engleske i spustila se ka Mančesteru, izgubila je kontakt sa kontrolom leta, koja je o tome obavestila RAF, nakon čega su angažovani QRA avioni da bi presreli civilnu letelicu.

Avioni su presreli Airbus i ponovo uspostavili vezu sa pilotom, a potom otpratili A320neo do piste Mančester, što je inače uobičajena praksa u većini zemalja prilikom ovakvih incidenata.

Airbus 320 Neo EI-SUI isporučen je irskoj podružnici SAS-a, SAS Connect u novembru 2022 godine. Ova kompanija ima 29 aktivnih vazduhoplova ovog tipa, prosečne starosti 2.6 godina.

QRA posade britanskog RAF-a su pre ovog slučaja reagovale i u oktobru 2023, kada su avion Kenia Airwaysa koji je leteo iz Najrobija (NBO) za Hitrou (LHR)  preusmerili i sproveli do aerodroma London Stansted (STN) nakon incidenta sa jednim putnikom.

Pored civilnih aviona koji ili izgube vezu sa kontrolom letenja ili su u nekom drugom problemu, redovni "klijenti" britanskih QRA pilota su i vazduhopolovi Ruske Federacije u letovima iznad međunardnih voda u okolini teritorijajnog mora Ujedinjenog Kraljevstva

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A320

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>