• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus A320 sa 157 putnika umalo završio u Ženevskom jezeru: Bio je na tri puta manjoj visini od predviđene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Utisak je da je pilot nisko-tarifnog prevoznika dozvolio da se avion opasno približi Ženevskom jezeru tokom sletanja. Istovetan incident sa istim avionom zabeležen i u novembru 2023. godine

  • 0
A320neo Airbus/David Velupillai

Avion kompanije easyJet (U2) "previše se približio" Ženevskom jezeru tokom sletanja, zbog čega je 157 putnika navodno "doživelo veliki stres i strah pre prizemljenja letelice na aerodromu Ženeva (GVE)", preneli su mediji.

Kompanija easyJet za sada nije izašla u javnost sa objašnjenjem za ovaj incident, prenosi Figaro.

Avion Airbus A320neo ove kompanije sa 157 putnika, našao se tokom približavanja ženevskom aerodromu 5. novembra "opasno blizu" površine Ženevskog jezera iz još nerazjašnjenih razloga a sada je ova informacija i potvrđena iz zvaničnih izvora.

Registrovan oznakom G-UZLO (serijski broj 11530, u upotrebi od juna prošle godine), avion koji je iz Edinburga (EDI) u Škotskoj leteo za Ženevu, našao se na nekih 230 metara od površine jezera na mestu gde bi njegova visina pri sletanju morala da bude bar tri puta veća.

A319-100 Easyjet Shutterstock

"Tokom prilaza pisti 22, avion se spustio znatno ispod nivoa predviđenog bezbednosnim procedurama zbog čega je posada krenula u obilazak i novi pokušaj sletanja", potvrđeno je iz Švajcarske bezbednosne istražne službe SESE/SUST (akronim zavisi od zvaničnog jezika, op. aut.) u čijoj je nadležnosti, između ostalog i sprovođenje istraga o nesrećama i incidentima u civilnom vazduhoplovstvu.

Pilot i bivši kontrolor letenja, koji je želeo da ostane anoniman izjavio je za medije da je najverovatnije u pitanju ljudska greška.

"Ne znam šta se dogodađalo u kokpitu, ali tu bi trebalo tražiti ključ i objašnjenje", izjavio je neimenovani pilot za dnevnik Tribun de Ženev.

Geografske specifičnosti grada Ženeve i pristup aerodromskoj pisti koji je predviđen za avione koji dolaze iz Škotske mogli bi biti značajan faktor incidenta jer se od posade traži da započne brzo spuštanje letelice nakon preletanja planinskog masiva Jura, ističe se u izveštaju ženevskog dnevnika.

U2 GVE Flightradar24.com
Prema javno dostupnim podacima servisa za praćenje aviona  Flightradar24 G-UZLO se nakon incidenta vratio u Edinburg, odakle je odleteo na aerodrom Fuerteventura (FUE) na Kanarskim ostrvima koja pripadaju Španiji, a potom nazad u Škotsku bez dodatnih incidenata, javlja Simple Flying.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>