• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opšti sud EU poništio odobrenje državne pomoći za KLM od 3,4 milijardi evra: Ryanair tužio Evropsku komisju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropski opšti sud je danas ponovo poništio svojom presudom odobrenje pomoći, navodeći kao razlog da smatra da je EK pogrešila u definisanju korisnika dodeljene državne pomoći kada je isključila od tih korisnika holding Air France-KLM i Air France

  • 0
KLM Airlines, avio prevoznik avion Foto: Tanjug/AP/Remy de la Mauviniere

Evropski opšti sud (EU General Court) presudio je da je državna pomoć u iznosu od 3,4 milijarde evra koju je Holandija dodelila avio-kompaniji KLM u 2020. godini bila nezakonita.

Evropska komisija je 2020. odobrila holandsku državnu pomoć avio-kompaniji koja se sastoji od državne garancije za bankarski zajam i državni zajam u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde evra. Cilj mere je bio da obezbedi KLM sa privremenom likvidnošću u kontekstu pandemije koronavirusa

"Tamo gde postoji osnov za strah od efekata akumulacije državne pomoći unutar iste na konkurenciju, na Komisiji je obaveza da bude posebno oprezna u ispitivanju veza između kompanije koje pripadaju toj grupi", navodi u saopštenju Evropski sud pravde.

KLM Embraer Shutterstock
Opšti sud Evropske unije poništio je odluku Komisije na osnovu "nenavođenje razloga u vezi sa određivanjem korisnika predmetne mere", uz odluku da "obustavi dejstvo poništenja do donošenja nove odluke Komisije"

Komisija je naknadno, u julu 2021. godine, donela novu odluku kojom je utvrdila da je državna pomoć ipak "kompatibilna sa unutrašnjim tržištem i da su KLM i njegove podružnice bili jedini korisnici pomoći" što je de facto isključilo ostale kompanija u Air France-KLM Group kao korisnike ovih sredstava.

U tužbi koju je podneo irski niskotarifni avio-prevoznik Ryanair, Evropski opšti sud je danas ponovo poništio svojom presudom odobrenje predmetne pomoći, navodeći kao razlog da "smatra da je Komisija pogrešila u definisanju korisnika dodeljene državne pomoći kada je isključila od tih korisnika holding Air France-KLM i Air France"

Sud je ispitao "kapitalne, organske, funkcionalne i ekonomske veze između privrednih društava u okviru Air France-KLM Group, ugovorni okvir na osnovu kojeg je dodeljena predmetna mera, kao i vrstu dodeljene mere pomoći i kontekst u kome je dodeljena" i zaključio da "Air France-KLM holding i Air France su mogli da imaju koristi, barem indirektno, od predmetne državne pomoći"

Ryanair je u saopštenju pozdravio ovu odluku:  "Ovo je drugi put da je Evropski opšti sud odlučio da je ovaj paket pomoći nezakonit, nakon što Evropska komisija (EK) nije ispravila greške napravljene u svojoj prvobitnoj odluci".

Irska avio-kompanija je pozvala Evropsku komisiju da naredi Holandiji da odmah povrati "nelegalni" paket državne pomoći od firme Air France-KLM, kao i da uvede pravne mere kojima bi "popravila bar deo štete" koja je naneta konkurenciji.

Prema rečima portaparola Ryanaira, "konkurencija eliminiše neefikasnost i korisna je za potrošače zbog niskih cena karata i veće mogućnosti izbora, dok neopravdane subvencije podstiču neefikasnost i nanose štetu potrošačima koja će trajati decenijama".

(Kraj) ulz/aut

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>