• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posledice incidenta na letu JU324: Beogradski aerodrom još uvek u nižoj ILS kategoriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

U danima nakon incidenta aviona Embraera E195 na letu JU324, vreme u Beogradu bilo je povoljno za avio-operacije zbog čega nije došlo do poremećaja u vazdušnom saobraćaju

  • 0
Sletanje na aerodrom, noć ILS Foto: Shutterstock/Guido Benedetto

Beogradski aerodrom će do kraja radne nedelje biti u kategoriji aerodroma bez mogućnosti sletanja po najzahtevnijim vremenskim uslovima.

Nakon što je avion Marathon Airlinesa na letu JU324 udario u signalna svetlima i oštetio sistem za instrumentalno sletanje aviona (Instrument Landing System - ILS), aerodrom je degradiran iz CAT IIIb u CAT I kategoriju.

NOTAM SMATSA

Smanjenje klase sistema za instrumentalno sletanje aviona na aerodromu Nikola Tesla nastaviće se do kraja nedelje, a prema aktuelnim planovima CAT IIIb biće vraćen do petka u 21:00, piše Ex-Yu Aviation News. Na terenu je trenutno tim inženjera koji popravljaju ILS sistem beogradskog aerodroma.

ILS namenjen je navođenju pilota prilikom prilaza aerodromu, a posebno je koristan u uslovima guste magle i smanjene vidljivosti. Viša kategorija sistema za instrumentalno sletanje omogućava operacije u složenijim meteo uslovima.

U danima nakon incidenta aviona Embraera E195 na letu JU324, vreme u Beogradu bilo je povoljno za avio-operacije zbog čega nije došlo do poremećaja u vazdušnom saobraćaju.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>