• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avio-grupacija IAG u prošloj godini ostvarila profit od 2,6 milijardi evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Finansijski rezultati kompanije su pokazali da IAG i njene članice imaju udeo od 45% na tržištu između Evrope i Severne Amerike

  • 0
IAG group Foto: IAG

Grupacija avio kompanija International Airlines Group (IAG),  koju sačinjavaju irski Aer Lingus (EI), British Airways (BA), španske Iberia (IB) i Vueling Airlines (VY) i niskobudžetna kompanija, preciznije brend Level (IB), završila je prošlu godinu sa čistim profitom od 2,6 milijardi evra. Ovo je četvorostruki skok u profitu grupacije u odnosu na 2022. godinu.

Finansijski rezultati kompanije su pokazali da IAG i njene članice imaju udeo od 45% na tržištu između Evrope i Severne Amerike.

IAG je saopštila i da je u prošloj godini obnovljeno je 95,7% kapaciteta u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Grupacija je ostvarila prihod u iznosu od 25,8 milijardi evra od putnika, uz 3,6 milijardi evra iz drugih prihoda uključujući i kargo transport. Prihod od putnika je veći za 32,6%, dok je ukupan prihod porastao za 27,7% u odnosu na 2022. godinu.

IAG namerava ove godine akviziciju preostalih 80 odsto akcija španske kompanije Air Europa (UX). Za taj posao očekuje se zeleno svetlo regulatornih tela u Briselu. Konačna odluka Evropske komisije trebalo bi da bude doneta u junu ove godine.

U ovoj godini grupaciji će biti isporučena tri aviona A321XLR. Nije precizirano koje će članice pojačati svoje flote sa ovim vazduhoplovima, ali je u februaru ove godine na aerodromu Hamburg Finkenverder gde se nalazi pogon Airbusa, viđen prvi serijski A321XLR sa oznakama Aer Lingusa na repu.

IAG je u flote svojih avio-kompanija prošle godine dodao 34 aviona - od toga je 28 je kupljeno od proizvođača, a šest je uzeto od lesora. Deset vazduhoplova ušlo je u sastav British Airwaysa, 14 u flotu kompanije Iberia, šest za Vueling dva su nabavljena za Aer Lngus i dva za Level.

Vueling će uzeti u zakup osam aviona Airbus A320ceo kako bi pokrio nedostatak kapaciteta koji će se pojaviti tokom godine zbog prizemljenja svojih A320 neo aviona, sa Pratt & Whitney PV1100G motorima.

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>