• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

DCV: Air Pink, Air Emeralds i Star Fly Wings vratili dozvole za obavljanje avio-saobraćaja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

O vanrednom inspekcijskom nadzoru i naloženim merama Direktorata civilnog vazduhoplovstva RS, odmah je obaveštena EASA

  • 0
YU-SXX Citation Bravo Salinger Igor

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV) stavio je danas, bar što se tiče javnosti,  čini se tačku na spekulacije i donekle neprecizne informacije koje su bile prisutne prvo u vazduhoplovnim krugovima a poslednjih nekoliko dana i u medijima i na društvenim mrežama: Air Pink, Air Emeralds i Star Fly Wings više nisu avio-kompanije koje imaju dozvolu nadležnih vazduhoplovnih vlasti da obavljaju komercijalni avio-prevoz.

DCV navodi da je Agencija Evropske unije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (European Union Aviation Safety Agency - EASA) 22. februara 2024. godine, izvršila odit, odnosno inspekciju, u avio-kompanijama Air Pink, Air Emeralds i Star Fly Wings "u skladu sa njihovim ovlašćenjima sadržanim u regulativi koja se odnosi na tzv, TCO (Third Country Operator) čiji sertifikat poseduju navedeni operateri".

TCO sertifikat omogućava operaterima iz država van EU, da obavljaju saobraćaj u vazdušnom prostoru EU, koji se izdaje isključivo na osnovu važećih sertifikata (AOC), a koji izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS.

Pojednostavljeno rečeno, može se napraviti paralela između vozačke dozvole koje izdaje nacionalna policija i međunarodne vozačke dozove koja se izdaje na osnovu već izdate nacionalne.

Provera ispunjenosti uslova iz TCO sertifikata je u nadležnosti EASA kao izdavaoca navedenog sertifikata.

U toku inspekcije, od kompanija je zatražen pristup internoj dokumentaciji operatera koja se, navodi DCV "odnosi na ispunjenje obaveza prema tom sertifikatu".

Imajući u vidu, da u vreme odita inspektorima EASA nije dostavljena kompletna tražena dokumentacija, EASA je ostavila rok operaterima da navedenu dokumentaciju dostave pod pretnjom suspenzije TCO sertifikata.

DCV dalje navodi da je je "na osnovu svega navedenog, u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrđenim u Zakonu o vazdušnom saobraćaju, pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor i navedenim kompanijama uputio zahtev za dostavljanje tražene dokumentacije u roku od tri dana, koja je bila predmet odita inspektora EASA"

U međuvremenu, "o navedenom inspekcijskom nadzoru i naloženim merama Direktorata civilnog vazduhoplovstva RS, odmah je obaveštena EASA, koja je pozdravila brzu i efikasnu meru srpskih vazduhoplovnih vlasti i zatražila dalju razmenu informacija"

Pre isteka utvrđenog roka za dostavu dokumentacije, DCV je 26.2.2024. godine, primio zahteve od sva tri operatera za stavljanje van snage sertifikata vazduhoplovnog operatera (Air operator's certificate - AOC) i po tim zahtevima Direktorat je doneo rešenja kojim se stavljaju van snage navedeni sertifikati za sve tri kompanije, čime su sve tri kompanije izgubile pravo za obavljanje javnog avio prevoza.

bizjet Salinger Igor

Navedene tri avio kompanije, odnosno njihovih AOC, više nema ni na zvaničnom sajtu Direktorata civilnog vazduhoplovstva na stranici liste ovlašćenih operatera ali ni na sajtu EASA u listi kompanija koje imaju dozvolu za obavljanje saobraćaja državama članicama, odnosno TCO sertifikata, kao ni u poslednjoj varijanti dokumenta pod nazivom TCO Status report koji je izašao u petak 01. marta. U pitanju su AOC sertifikati pod brojevima RS-005, RS-017 i RS-019 i TCO sertifikati EASA zavedeni pod SRB-0012, SRB-0011 i SRB-005

Prema podacima iz registra civilnih vazduhoplova, Air Pink koristi 16 aviona, od toga 14 Cessna Citation varijanti 550, 525 i XSL kao i dva veća Embraer Legacy 600 EMB-135BJ. Air Emeralds ima jednu Cessnu 550 i jednu 525A, dok za Star Fly Wings - koji je ranije poslovao bio poznat pod nazivom Air Posh - prema registru leti jedna cessna 550.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>