• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dreamliner "propadao" na nebu: Pedeset putnika povređeno prilikom naglog gubitna visine aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nesvakidašnji incident dogodio se na letu LA800 kada je Boeing 787-9 iz nepoznatih razloga naglo počeo da gubi visinu.

  • 0
Boeing 787 LATAM Foto: Shutterstock/Markus Mainka

Boeing 787 avio-kompanije LATAM naglo je izgubio visini na letu između Australije i Novog Zelanda. Ukupno 50 putnika i članova posade zadobilo je povrede, a veliki broj njih je hospitalizovan.

Nesvakidašnji incident dogodio se danas (ponedeljak 11. mart) na letu LA800 kada je Boeing 787-9 iz nepoznatih razloga naglo počeo da propada. Avion regsitracije CC-BGG čileanske avio-kompanije LATAM se u trenutku gubitka visine nalazio iznad Tasmanskog mora, obavljajući let između Sidneja (SYD) i Oklanda (AKL).

Let LA800 između Sidneja i Oklanda Foto: FlightRadar24

Veliki broj ljudi, tačnije njih 50, zadobilo je povrede. Nakon sletanja u Okland, avion je dočekalo pet vozila hitne pomoći. Ukupno 13 ljudi je hospitalizovano, a jedan čovek je pretrpeo ozbiljne povrede.

Nije poznato da li su putnici i posada bili vezani u trenutku iznenadnog gubitka visine. Sudeći po broju povređenih, za pretpostaviti je da putnici najverovatnije nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima te da su zbog propadanja izgubili ravnotežu i sudarili se sa drugim ljudima i objektima u kabini letelice.

Boeing 787 Dreamliner Shutterstock

Jedan od putnika izjavio je za NZ Herald da je osetio brzo i naglo propadanje dok je avion bio na visini dok je drugi za 9News poručio kako je čovek pored njega završio na krovu putničke kabine i potom naglo pao.

Takava vrsta incidenata događala se i u prethodnoj godini, a portal Aero.rs je više puta pisao o iznenadnim turbulencijama zbog koje su putnici neretko povređivali glave i druge delove tela.

Na društvenim mrežama su se pojavili fotografije i video snimci iz kabine aviona.

LATAM je povodom ovog incidenta poručio da je posada Boeinga 787-9 Dreamliner iskusila tehičke probleme sa avionom koji su prouzrokovali "nagle pomeraje", preneo je australijski 9News. Boeing 787 je trebao da nastavi put ka aerodromu Santijago (SCL) dva sata nakon sletanja u Okland ali u trenutku pisanja ove vest letelica se još uvek nalazi na Novom Zelandu.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>