• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turskoj avio-kompaniji zabranjeni letovi ka EU zbog veza sa Ruskom Federacijom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Southwind Airlines osnovan je nedugo nakon izbijanja rata u Ukrajini 2022. godine sa ciljem da prevozi ruske turiste koji letuju na turskoj obali

  • 1
Southwind Airlines Boeing 777 Foto: Shutterstock

Evropska unija zabranila je letove turske avio-kompanije Southwind Airlines. Vlasnička struktura ove firme problematična je za organe EU koji veruju da veliki udeo drže ruske kompanije ili pojedinci.

Odluka o zabrani obavljanja letova ali i preletu iznad teritorije EU doneta je nakon što je Southwind Airlinesu odbijena dozvola za pokretanje avio-operacija ka Finskoj, piše Scramble.nl.

Transportna i komunikaciona agencija Finske navodno je ustanovila da većinski vlasnički udeo i kontrolu nad avio-kompanijom nemaju turske firme već subjekti iz Rusije.

Kako je ruska privreda trenutno pod sankcijama EU, agencija je 25. marta saopštila da Southwind Airlinesa neće moći da obavlja letove ka Finskoj.

Brisel je na osnovu procene Finske odlučio da zabrani turskoj avio-kompaniji prelet i obavljanje letova ka EU, prenosi Kyiv Independent pozivajući se na Cumhuriyet.

Southwind Airlines osnovan je nedugo nakon izbijanja rata u Ukrajini 2022. godine sa ciljem da prevozi ruske turiste koji letuju na turskoj obali.

Avio-kompanija je u međuvremenu pokrenula letove ne samo iz Turske ka Rusiji već i ka Bahreinu, Belorusiji, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Izraelu, Kazahstanu, Libanu, Moldaviji, Severnoj Makedoniji i Švajcarskoj, navodi Scramble.nl.

Prevoznik trenutno leti sa tri Boeinga 777-300/300ER, tri B737 MAX 8, dva Airbusa A321 i jednim A321neo, pokazuju podaci servisa Planespotters.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragica.

    4. april 2024. | 09:20

    Da je Amerika huskac ratova i od toga živi to znam ,,,ali da je ne macka poludila na svoju štetu i uvukla celu evropu to mi nije nikako jasno. Probudila se nacisticka krv u njima ???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>