• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brisel zabrinut zbog preuzimanja ITA Airwaysa od strane Lufthanse: Tvrdi da je ugrožena konkurencija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lufthansa je navodno spremna da načini određene ustupke kako bi preuzela kontrolu nad ITA Airways.

  • 0

Evropska komisija skeptična je po pitanju preuzimanja ITA Airwaysa od strane Lufthanse, navodeći da će prelazak italijanskog prevoznika u nemačku grupaciju ugroziti konkurenciju i povećati cene avio-karata. Lufthansa je navodno spremna da načini određene ustupke kako bi preuzela kontrolu nad ITA Airways.

Podsetimo, Lufthansa namerava da preuzme 41% vlasništva u novoosnovanoj avio-kompaniji ITA Airways koja je trenutno u rukama Vlade Italije. Za ovaj veliki vlasnički udeo nemačka kompanija spremna je da izdvoji 325 miliona evra.

ITA Airways Foto: Shutterstock
EU je nakon analiza ustanovila da bi Lufthansina kupovina vlasničkog udela u ITA Airways smanjila konkurenciju na mnogim linijama na Starom kontinentu ali i međunarodnim prekookeanskim rutama.

Za Evropsku komisiju su posebno problematične linije između Italije i SAD, Kanade i Japana, a ulazak u Lufthansa grupu bi prema mišljenju EK učvrstio dominantnu poziciju ITA na aerodromu Milano Linate (LIN), preneo je ch-aviation krajem marta.

Lufthansa sa druge strane ima znatno optimističniji pogled na ovaj aranžman, navodeći da će njeno preuzimanje italijanske avio-kompanije povećati konkurenciju na evropskom tržištu. Mišljenje Lufthansa Grupe ipak neće biti dovoljno da otkloni brige EU. Veruje se da će nemačka grupacija napraviti ustupke kako bi EK dala zeleno svetlo za spajanje sa ITA Airways.

Lufthansa Star Alliance A319 Salinger Igor

"U igri" su prema pisanju ch-aviation najverovatnije slotovi na aerodromu Linate na kojem ITA Airways drži preko 50% kapaciteta. Nekoliko evropskih avio-kompanija, među kojima je i niskotarifni easyJet, navodno su zainteresovane da preuzmu deo slotova ITA Airwaysa ukoliko ih Lufthansa bude ponudila u zamenu za odobrenje EU.

Lufthansa Grupa ima rok do 26. aprila da predloži plan za dobijanje dozvole dok bi konačna odluka EK o preuzimanju 41% ITA Airwaysa trebala da bude donesena u junu.

Iz ITA Airways su u međuvremenu poručili da su u potpunosti posvećeni spajanju sa Lufthansom. Italijanska avio-kompanija navodi da nema alternativni plan i da je aranžman sa Lufthansom podržan od strane italijanske Vlade.

Uprkos nameri da preuzme veliki deo ITA Airways, Lufthansa će možda morati zadovoljiti manjim vlasničkim udelom. Prema pisanju italijanskog lista Corriere della Serra, postoji mogućnost da Lufthansa ipak preuzme 19,9% vlasništa nad ITA Airways kako ne bi morala da traži dozvolu evropskih regulatornih tela.

U sastavu Lufthansa Grupe nalazi se nekoliko evropskih avio-kompanija. Pored Lufthanse, grupaciju čine i Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines, Eurowings i Discover Airlines.

(Aero.rs)

Video: 5. avijatičarski bal Udruženja žena letača Srbije: Džonatan Zebre, vazduhoplovni ataše ambasade SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>