• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pobesneli putnik vikao i pokušavao na silu da uđe u pilotsku kabinu: Airbus A330 hitno vraćen u Nju Džersi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kapetan Airbusa sa 48 tona goriva, 236 putnika i 13 članova posade odustao od leta za Cirih nakon što je agresivni putnik pokušao da provali u kabinu

  • 0
Swiss Airbus A330 Foto: Shutterstock

Airbus A330-300 švajcarske avio-kompanije Swiss International Air Lines (LX) registracijske oznake HB-JHI (star 14 godina, serijskog broja 1181) na letu LX19 između aerodroma Njuvark (EWE) u Nju Džerziju i Ciriha (ZRH) morao je da se vrati na polaznu tačku zbog incidenta u kom je glavni vinovnik bio - agresivni putnik.

Incident se desio 31. marta, kada je neposredno nakon poletanja jedna osoba pokušala da uđe u pilotsku kabinu. Agresivni putnik je prilikom pokušaja povredio i jednog člana posade, nakon čega je iz pilotske kabine upućen zahtev za prinudnim sletanjem na pistu aerodroma EWE, javlja CBS News.

Putnik, čije ime nije saopšteno se "ponašao agresivno prema posadi" navodi se u saopštenju kompanije SWISS, zbog čega je posada zatražila da se vrati na aerodrom.

Avion je bio u fazi penjanja, kada je na visini od 21.000 fita (6.400 metara) kapetan rešio da se zbog agresivnog putnika, čije ime nije saopšteno vrati na polaznu tačku prekookeanskog putovanja.

Pilot je u razgovoru sa kontrolom leta nekoliko izgovorio frazu PAN-PAN (Possible Assistance Needed - moguće asistencija potrebna), kao i prisustvo vatrogasaca i policije. Ovaj izraz koristi se u vanrednim situacijama koje su blaže od proglašenje opšte ugroženosti bezbednosti leta kada se čujeMayday

Vatrogasci su bili preventivno neophodni zbog toga što se avion spuštao sa više od 48 tona goriva u rezervoarima, a policija - zbog izgrednika.

Pilot je rekao kontrolorima leta da se ponašanje putnika "sve više pogoršava" i da pokušava da uđe u pilotsku kabinu."Ne znamo da li može postati agresivan prema putnicima ili posadi", rekao je pilot, dodajući da je putnik "slobodno kretao po kabini".

Let se vratio na aerodrom Newark Liberty International oko 23 sata sa 236 putnika i 13 članova posade. Svi putnici su premešteni na druge letove, a posada, uključujući i povređenog člana se vratila kasnije u Švajcarsku.

Policija aerodroma Nju Džerzi uhapsila je putnika i optužila ga za ometanje saobraćaja i napad. Putnik je pušten uz kauciju nakon pojavljivanja pred sudom.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>