• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sudar titana: Bliski kontakt aviona Virgin Atlantica i British Airwaysa, letelice oštećene

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve avio-kompanije neretko se sukobljavaju u tržišnoj utakmici, a u subotu imale su i "fizički obračun"

  • 0
Virgin atlantic Foto: Shutterstock

Širokotrupni prekookeanski avioni - i to dva modela poslednje generacije - British Airwaysa i Virgin Atlatnica imala su - vozačim rečnikom - "čukanje" tokom vikenda na aerodromu London Hitrou (LHR). Niko nije povređen, ali zabeležena je šteta na Boeing 787 i Airbus A350.

Britanskim nebom dominiraju dva prevoznika, British Airways i Virgin Atlantic. Dve avio-kompanije neretko se sukobljavaju u tržišnoj utakmici, a u subotu 6. aprila imale su i "fizički obračun".

Zemaljska služba na aerodromu Hitrou odgurivala je Virgin Atlantic Boeing 787-9 (G-VDIA) sa gejta, nameravajući da ga odgura do drugog izlaza na Terminalu 3.

Levo krilo Dreamlinera udarilo je horizontalni stabilizator parkiranog Airbusa A350-1000 (G-XWBC) avio-kompanije British Airways tokom samog prevlačenja, prouzrokovavši štetu na oba vazduhoplova, piše Aero Time.

Aerodromske službe brzo su reagovale i stigle na mesto gde se incident dogodio. Srećom, niko nije povređen dok je na avionima zabeležena samo - relativno - manja šteta.

Avion British Airwaysa trebao je u subotu da obavi let za Akru (ACC) ali je zbog oštećenja privremeno povučen iz saobraćaja. Britanski nacionalni avio-prevoznik angažovao je drugi A350 (G-XWBB) na planiranom letu za Ganu koji je zbog zamene letelice kasnio šest i po sati, prenosi Aero Time.

Iz Virgin Atlantica tvrde da uprkos incidentu saobraćaj u subotu nije bio poremećen.

Britanska Agencija za istraživanje vazdušnih nezgoda (Air Accidents Investigation Branch) i policija pokrenuli su istragu povodom incidenta. Avioni G-VDIA i G-XWBC prema podacima servisa FlightRadar24 nisu obavljali komercijalne letove od petka 5. aprila i još uvek nisu napustili aerodrom Hitrou.

British Airways u svojoj floti ima ukupno 18 Airbusa A350-1000 dok Virgin Atlantic koristi 17 Boeinga 787.

(Aero.rs)

Video: Posao na 11.000 metara: Kabinska posada Air Serbia na letu Beograd -Pariz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>