• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opet problemi sa Boeingom 737: Otpala oplata motora, avion se hitno vratio u Denver

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion sa 135 putnika i šest članova posade popeo se na visinu od 3.000 metara kada je doneta odluka da se vrati u Denver zbog problema sa oplatom motora

  • 1
Southwest Airlines Boeing 737 800 Foto: Wikimedia/Acroterion

Deo oplate motora CFM56-7 aviona Boeing 737-800 avio-kompanije Southwest Airlines (WN) otpao je u nedelju 7. aprila tokom poletanja u Denveru i udario u zakrilce, zbog čega je američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) otvorila istragu.

Niko nije povređen na letu WN3695 između Denvera (DEN) i  Hjustona (IAH), a vazduhoplov se bezbedno vratio na pistu polaznog aerodroma.

Boeing 737-800 registracijske oznake N8668A (MSN 36903, star 8,5 godina) sa 135 putnika i šest članova posade popeo se na visinu od 3.000 metara kada je doneta odluka da se vrati u Denver zbog otpadanja oplate motora broj 2 (desni motor) sa obe strane. Avion je u vazduhu proveo 25 minuta.

Southwest Airlines Boeing 737 800 Foto: Wikimedia/Alan Wilson/Boeing 737-8H4(w) ‘N8668A’ Southwest
Putnici Southwest Airlinesa su stigli u Hjuston zamenskim avionom sa četiri sata zakašnjenja.

Kompanija Boeing odbila je da komentariše novinarska pitanja i snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a pažnju medija usmerili su na avio-kompaniju Southwest.

"Proglašavam hitan slučaj za Southwest 3695, hteli bismo da se odmah vratimo. Imamo delove oplate motora koji slobodno vise", čulo se iz pilotske kabine nakon čega je kontrola leta u Denveru odobrila sletanje po hitnom postupku. Ceo snimak možete poslušati ovde:

Podjednako dramatičan bio je snimak koji je načinio drugi putnik koji se nalazio samo par redova iza putnika koji je načinio prvi video. Na ovom video zapisu vidi se kako se delovi oplate praktično otkidaju sa motora.

Tim inženjera Southwest Airlinesa odmah po sletanju je poslat da pregleda avion i razloge zbog kog je oplata otpala, a FAA će sprovesti svoju istragu - saopštili su zvaničnici aerodroma.

Ova kompanija u svojoj floti imala je u junu prošle godine više od 200 aviona ovog tipa, a prosečna starost flote Boeinga 737-800 bila je 12 godina, navodi se u saopštenju Southwesta.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>