• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boeing isplatio 160 miliona dolara nadoknade avio-kompaniji Alaska Airlines zbog incidenta na letu 1282

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boeing isplatio 160 miliona dolara zbog poslovnih gubitaka avio-prevozniku, advokati oštećenih ogorčeni što je važniji korporativni profit od ljudskih života

  • 0
NTSB-Boeing Foto: Tanjuh/AP/Lindsey Wasson

Boeing je isplatio više od 160 miliona dolara Alaska Airlinesu na ime nadoknade poslovnog gubitka koji je ovaj avio-prevoznik pretrpeo zato što je morao da prizemlji svoje avione 737 Max 9.

Nakon dramatičnog incidenta u vazduhu u januaru o kom je Aero.rs pisao, Alaska je zabeležila gubitak i novcem koji je avio-prevozniku isplatio proizvođač aviona će "pokriti izgubljenu dobit u prvom tromesečju godine". Alaska, kako navode zapadni mediji "očekuje dalje isplate u narednim mesecima".

Podsetimo, regulatori su posle incidenta na letu 1282 tokom kog je tokom leta otpao panel sa aviona koji je leteo iz Portlanda ka Kaliforniji, privremeno prizemljili skoro 200 aviona Boeing 737 Max 9. Ovakva odluka uzrokovala je otkazivanje hiljade letova, piše Airways Magazine.

Avion Alaska Airlines Boeing 737 800 Foto: Shutterstock
Stritmatter, advokatska firma koja zastupa neke od putnika koji su se nalazili na problematičnom letu kompanije Alaska Airlines kritikovala je ovaj potez.

"Izgleda da Boeing smatra da je hitnije i važnije da plati one čiji su korporativni profiti bili u pitanju, ali ne i one čiji su životi bili u opasnosti i skoro izgubljeni", rekao je Daniel Laurence, partner u firmi Stritmatter, prenosi BBC.

Aviokompanije se sada  suočavaju sa kašnjenjima u isporukama jer Boeing usporava proizvodnju novih aviona kako bi rešio proizvodne i sigurnosne probleme. U februaru je Ryanair upozorio da će turisti morati da plate više cene karata zbog kašnjenja u isporuci Boeingovih vazduhoplova.

United Airlines, koji je takođe upozorio investitore na finansijski udarac zbog prizemljenja velikog broja aviona, nedavno je zatražio od pilota da se dobrovoljno prijave za neplaćeno odsustvo, zbog promena u isporukama novih aviona.

Alaska je u januaru upozorila na udarac od oko 150 miliona dolara. "Iako smo imali određene otkaze rezervacija nakon nesreće i prizemljenja 737-9 MAX, februar i mart su završeni iznad naših originalnih očekivanja pre prizemljenja", rekla je aviokompanija.

Boeing nije komentarisao navode o isplati odštete, ali je ranije ove godine upozorio da očekuje da će potrošiti najmanje 4 milijarde dolara više nego što je očekivano u prvom tromesečju godine.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>