• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraj štrajkovima u Lufthansi: Stjuardi i stjuardese dobijaju 17.4 odsto veće plate i dodatke

Vreme čitanja: oko 1 min.

U naredne tri godine, plate gotovo 19.000 zaposlenih biće postepeno povećavane uz uračunatu inflaciju, za 17.4 odsto. Osim uvećane plate, biće plaćeno još 3.000 evra za neusklađenost plata sa inflacijom

  • 0
Lufthansa Foto: Shutterstock

Putnici Lufthanse (LH) u dogledno vreme neće morati da strahuju zbog štrajkova koji su u znatnoj meri opteretili vazdušni saobraćaj u Nemačkoj ove godine.

Poslednja velika grupa zaposlenih, kabinsko osoblje Lufthanse, postiglo je dogovor oko plata i novog kolektivnog ugovora, saopštilo je Nezavisno udruženje letača (Unabhängige Flugbegleiter Organisation - UFO) u Frankfurtu u četvrtak, piše nemački Welt. UFO je sindikalna organizacija Lufthansinog kabinskog osoblja.

Lufthansa cabin crew Lufthansa

U naredne tri godine, plate gotovo 19.000 zaposlenih u ovoj kompaniji biće postepeno povećavane uz uračunatu inflaciju, za 17.4 odsto. Osim uvećane plate, biće povećani i pojedini dodaci zaposlenih.

Uz sve ovo, menadžment Lufthase je postigao dogovor da se u najbržem mogućem roku zaposlenima u sektoru kabinskog osoblja dobiju nadoknadu u visini od 3.000 evra za neusklađenost plata sa inflacijom.

UFO je na početku pregovora sa rukovodstvom kompanije tražilo povećanje plata od 15 odsto u roku od 18 meseci.

Nemačka Lufthansa štrajk Foto: Tanjug/AP

Nakon dugotrajnog procesa dogovoreno je da se 1. maja 2024. plate povećaju za 8 odsto. Sledeće povećanje od 5 odsto bilo bi 1. marta 2025. a konačno - od 3.5 odsto - 1. marta 2026. Uz uračunatu inflaciju, ukupno povećanje bilo bi 17,4 odsto.

Sindikalna organizacija kabinskog osoblja Luftanse obavezala se da neće pozivati na štrajkove tri meseca nakon isteka kolektivnog ugovora (2026/2027).

(Aero.rs)

Video: Pariz Šarl de Gol aerodrom (CDG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>