• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EASA: Avio-kompanije da budu oprezne u vazdušnim prostorima Izraela i Irana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dosadašnji saveti povodom Izraela uključivali su oprez u izraelskom vazdušnom prostoru i 185 kilometara šire od njega, kao i oprez u okolini Teherana

  • 0
Avion Salinger Igor

Agencija EU za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA - European Union Aviation Safety Agency) poslala je danas obaveštenje avio-kompanijama u kojem ih savetuje da budu "oprezne u vazdušnom prostoru Izraela i Irana".

Navedeno da će EASA i Evropska komisija "nastaviti da blisko prate situaciju da bi procenile potencijalni rizik za operatere letelica iz EU i da će biti spremne da delaju u skladu sa okolnostima", prenosi Rojters.

Dosadašnji saveti povodom Izraela uključivali su oprez u izraelskom vazdušnom prostoru i 185 kilometara šire od njega, kao i oprez u okolini Teherana jer "postoji povećani potencijal za pogrešnu procenu i/ili pogrešnu identifikaciju".

EASA je takođe navela da su vazdušni prostori svih država koje su bile pod uticajem iranskog napada na Izrael 13. aprila (Izrael, Liban, Jordan, Irak i Iran) bili zatvoreni i da "nije bio rizik od preletanja za civilnu avijaciju".

Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad dronovima i balističkim i krstarećim raketama na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>