• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više letova između Bliskog Istoka i zemalja bivše Jugoslavije: Oboren rekord iz 2019. godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 952.316 sedišta tokom leta, najprometnija rutabiće linija između Dubaija i Beograda sa dva leta dnevno i ukupnim kapacitetom od 139.816 mesta

  • 1
flyDubai Salinger Igor

Ovog leta između Bliskog Istoka i zemalja bivše Jugoslavije biće više letova nego i rekordne 2019. godine, javlja portal Ex-Yu Aviation.

Interesantno je da će rekord u odnosu na pred-pandemijsku godinu biti oboren i pored činjenice da su ukinuti letovi ka Skoplju (SKP) i izostanka kompanije Emirates sa aerodroma Franjo Tuđman u Zagrebu (ZAG).

Tokom ovogodišnje letnje sezone  kompanije koje će povezivati Bliski Istok sa Balkanom ponudiće ukupno 952.316 sedišta, što je povećanje od 11,8% u odnosu na isti period 2019. godine.

Gotovo polovina raspoloživih mesta "rezervisana" je za Bosnu i Hercegovinu (446.592), pri čemu će povećanje letova iz Saudijske Arabije biti jedan od glavnih pokretača rasta.

Najprometnija ruta na osnovu raspoloživih kapaciteta sedišta ovog leta biće linija kompanije flyDubai (FZ) između Dubaija (DXB) i Beograda (BEG). Ova dva aerodroma biće povezana dva puta dnevno tokom celog leta, a putnicima će na raspolaganju biti 139.816 sedišta.

Nisko-tarifni prevoznik će od sredine jula do septembra povezati i Sarajevo (SJJ) sa Dubaijem sa do tri leta dnevno, ali sa manjim obimom operacija van letnje sezone.

Ukupno gledano, flyDubai je postao najveći avio-prevoznik iz Zaliva koji posluje u bivšoj Jugoslaviji. Pre pandemije, 2019. godine, bio je drugi po veličini iza Qatar Airwaysa (QR) koji sada zauzima drugo mesto. Wizz Air Abu Dhabi (5W) je treći najveći prevoznik.

Ovog leta postoji nekoliko novih ruta iz Zaliva ka regionu, međutim, sve su za Sarajevo, uprkos planovima za nove usluge za Tivat (TIV) i Dubrovnik (DBV), koje se nisu ostvarile.

Flyadeal (F3) iz Saudijske Arabije ulazi na tržište Bosne i Hercegovine od juna uvodeći sezonske usluge iz Rijada (RUD) i Džede (JED). Prevoznik je takođe prvobitno najavio planove za pokretanje operacija za Tivat, ali nikada nije rasporedio letove.

Posle dve godine ka Sarajevu će iz Šardže poleteti i Air Arabia (G9). Flynas (XY) iz Saudijske Arabije je održavao razgovore sa Aerodromom Dubrovnik o potencijalnim operacijama ove godine, ali do sada nije rasporedio nikakve usluge.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nina

    23. april 2024. | 14:34

    Naravno da ove vesti ohrabruju, online rezervacije karata, sve je dostupnija cena, začas se rezerviše r parking na aerodromu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>