• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za dlaku izbegnuta katastrofa: Airbusu A330 odobreno poletanje sa piste na kojoj su se nalazila četiri aviona

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Prekidamo poletanje, saobraćaj se odvija na pisti", čulo se na radio vezi Airbusa A330-300 i kontrole leta

  • 0

Samo dan nakon što je bukvalno u poslednjem trenutku izbegnut sudar na međunarodnom aerodromu Vašington (DCA), kontrolori leta u SAD su mogli da naprave veliku katastrofu - ovaj put u Njujorku.

Airbus A330 avio-kompanija Swiss (LX) umalo se sudario sa četiri aviona na pisti njujorškog aerodroma. Brzom reakcijom posade na letu LX17 izbegnut je udes aviona koji je potencijalno mogao da ugrozi stotine ljudskih života.

Ovaj umalo tragičan bezbednosni propust dogodio se u sredu 17. aprila kada je avion Swiss International Air Linesa trebao da poleti sa aerodroma Džon F. Kenedi u Njujorku (JFK) za Cirih (ZRH). Airbus A330-300 (HB-JHD) nalazio se na pisti 04L i dobio je dozvolu za poletanje od kontrole leta.

U isto vreme, uzletnu-sletnu stazu prelazila su četiri putnička aviona avio-kompanija Delta Air Lines, American Airlines i Republic Airways. Avion švajcarskog prevoznika već se zaletao na pisti.

Srećom po posadu i putnike svih aviona na nikada prometnijoj pisti 04L, piloti Swissa uočili su druge avione koji prelaze uzletno sletnu-stazu te su obustavili poletanje.

"Prekidamo poletanje, saobraćaj se odvija na pisti", rekao je kapetan Airbusa A330-300 kontroli leta. Avion Swissa napustio je pistu na intersekciji K4 da bi se nekoliko minuta kasnije vratio na istu pistu i ovoga puta bezbedno poleteo.

Prema informacijama Air Safety Network, američke vlasti započele su istragu povodom ovog događaja

Ovo je samo jedna od mnogobrojnih sličnih incidenata koji su se dogodili na aerodromima u SAD u poslednje dve godine, a koji uključuju simultano kretanje više aviona na istoj pisti. Kako bi smanjila šanse od udesa, Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) najavila je plan za ugradnju novog sistema za nadgledanje pista.

Sistem ima za cilj da poboljša orijentaciju i situacionu svesnost kontrolora leta, a prvi put će biti isproban na aerodromima Ostin-Bergstorm (AUS), Indianapolis (IND), Nešvil (BNA) i Dalas Lav Fild (DAL), pieš PYOK.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>